Hlavní obsah

V ostravské zoo zvířata vánoční svátky neslaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přilepšování hospodářským zvířatům v době Vánoc patří k našim staletým tradicím. Ale pro zvířata chovaná v Zoologické zahradě Ostrava není vánoční čas důvodem ke změně jídelníčku.

Článek

V zimě zaměstnanci přilepšují jen ptákům žijícím volně v areálu zoo, kteří neodlétají do teplých krajů. Na návštěvnické trase je instalováno sedm krmítek, kam mohou příchozí sypat ptačí krmení.

„Podnětem ke změně ve skladbě potravy určitě nejsou svátky, které slavíme my lidé. Takovým momentem je jen aktuální potřeba chovaného zvířete či druhu. Například zhoršený zdravotní stav, březost samičky, případně kojení mláďat a podobně,“ tvrdí Šárka Bartáková, tisková mluvčí ostravské zoo.

„U některých druhů zvířat pocházejících z chladnějších oblastí se v průběhu podzimu zvýší nebo upraví dávka krmení tak, aby si před nástupem zimy zvířata vytvořila tukovou vrstvu chránící je před chladem,“ upřesňuje Bartáková.

Při krmení je podle ní nutné velmi důsledně dodržovat běžnou dávku, zvířata nepřecpávat a dále jim nabízet jejich přirozenou potravu. Mnoho druhů totiž má sklony k tloustnutí, stejně jako lidé.

„Obezita je pak u zvířat mnohdy spojena s řadou zdravotních problémů, jako jsou neplodnost, pohybové problémy, srdeční poruchy a mnoho dalších neduhů,“ zdůrazňuje Šárka Bartáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám