Hlavní obsah

Sára Saudková s rodinou Vánoce neslaví a jsou v klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vánoce Sáru Saudkovou nezajímají. Tvrdí, že je s rodinou neslaví, nestresuje se, a tím pádem je klidná a uvolněná. "Nepouštíme si svátky do duší ani do domova. Dárky i radost si mohou lidé rozdávat po celý rok. Nevím, proč by měl jeden den v kalendáři řídit naše osudy," vysvětlila. A tak si podle ní děti Sára, Samuel a Jan ozdobí za dohledu půlročního Oskara stromek na zahradě, aby ptáčci měli co zobat.

Článek

Ani předvánoční úklid se Saudkové netýká. "S takovou smečkou za zády přeci pořádek udržet nejde," říká. Na výstavě ve třetím patře obchodního domu vystavuje desítky svých černobílých snímků - tomuto koníčku a nyní i profesi se věnuje devět let. Vystavuje provokativní záběry, ale i zátiší.

Před objektivem jí postáli její někdejší partner Jan Saudek a jeho syn Samuel, otec jejích dětí. Digitální fotoaparát ji neláká, filmy si vyvolává sama, stejně tak bývá i u zrodu zvětšenin svých snímků. Zajímá ji vše, čím člověk prochází: jeho emoce, tělo, touhy a smutky.

"A samozřejmě nahota, protože když je člověk nahý, nemá se za co skrýt," tvrdí fotografka, která nehlídá, aby její snímky nepřipomínaly Jana Saudka. "Máme zkrátka podobné vnímání světa, ženská je záhadnější než muž. Zatímco ten myslí konkrétně, jí postačí dotyky a vůně. Ale to neznamená, že by neuměla být pěkně živočišná," říká.

Své modely podobně jako Saudek stylizuje, ale zachycuje je i v sériích a určité situace dokumentuje. "Prostě jsem si jen od plotny odskočila něco nafotografovat," charakterizuje svou práci.

Sára Saudková se narodila v roce 1967 v Zábřehu na Moravě, vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze a fotografie Jana Saudka jí učarovaly. Začátkem 90. let se s ním setkala - a pak dlouho neodešla. Na výstavě prezentuje snímky, které právě její někdejší partner a učitel hodně ovlivnil. Dodnes je jeho "pravou rukou", vede firmu Saudek.com. Pracuje ve vlastním ateliéru, s Janem si prý občas navzájem půjčují techniku i modely.

Jako vystudované ekonomce se jí nikdy nelíbil termín plánované hospodářství. Neplánuje proto ani těhotenství a svou profesi s rolí matky zvládá s přehledem, i když má k ruce chůvu. Fotografie bude v pražské Kotvě vystavovat do konce ledna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám