Hlavní obsah

Vánoční kapři podraží o více než deset procent

ČTK, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapři budou letos na předvánočním trhu dražší o více než desetinu. Rodina tak za vánočního kapra kategorie výběr dá až o 40 korun více než loni. Chovatelé přesto očekávají mírný nárůst prodejů. Vyplývá to z informací zástupců některých rybářských firem.

Článek

"Námi doporučené ceny kaprů první třídy by se měly pohybovat v maloobchodě od 75 do 79 korun za kilogram a u kategorie výběr by to mělo být mezi 85 a 89 korunami na kilogram," řekl Rudolf Provázek ze společnosti Fish Market, která zajišťuje odbyt pro Rybářství Třeboň. Jihočeská firma má na českém trhu podíl asi 15 procent a je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě.

Kapři první třídy jsou velcí 1,5 až 2,5 kilogramu, větší ryby spadají do kategorie výběr. "Krmení zdražilo až o 100 procent, tak musíme přistoupit ke korekci cen kolem pěti procent původních cen. Kapr bude dražší řádově o koruny," uvedl ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček. Firma je třetím největším producentem sladkovodních ryb v Česku. Zdražení o pět a více korun připustili i další producenti kaprů.

Ceny kaprů podle odborníků nerostly někde i deset let. Důvodem zdražení je podle vyjádření výrobců růst cen energií, a zejména zdražení cen krmiva až o 100 procent, které je důsledkem nepříznivé situace na trhu s obilovinami v tomto roce. "Nevyděláváme víc, kopírujeme pouze nárůst nákladů," uvedl Provázek. Zdražení kapra kategorie výběr o 30 až 40 korun podle něj rodinný rozpočet nezatíží, protože jde o jednorázovou investici. Ceny kaprů se budou v jednotlivých krajích lišit.

Na sádkách budou ceny nízké

"Tradičně nejlevnější budou kapři v krajích, které ryby produkují. Jihočeský kraj bude mít ceny na spodní hranici, možná i pod ní," uvedl Provázek. Nejméně dají lidé za vánočního kapra na sádkách, kde se cena nebude příliš lišit od ceny velkoobchodní a může se pohybovat i pod 70 korunami za kilogram kapra první třídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám