Hlavní obsah

Předvánoční premiéry - Resident Evil: Zánik i Těsně vedle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru tři filmy. Akční sci-fi horor s Millou Jovovichovou Resident Evil: Zánik, komedie s Benem Stillerem Těsně vedle a německé drama Na druhé straně.

Článek

Resident Evil: Zánik

Třetí, závěrečná část trilogie Resident Evil, do které bylo investováno přes sto miliónů dolarů, Resident Evil: Zánik, je opět založena na úspěšné videoherní sérii. První film nás seznámil se světem Resident Evil. Druhý, Resident Evil: Apokalypsa, zobrazoval útěk Alice, L.J. a zběha od společnosti Umbrella, Carlose Oliviery, z Raccoon City a snahy Umbrelly o to zbavit se jich.

Nastal konec světa. Pokusný T-virus, vyrobený společností Umbrella, byl vypuštěn do světa a proměnil jeho obyvatelstvo v hordu potácejících se zombie, které mají v oblibě maso. Protože ve městech není bezpečno, dávají Carlos Oliviera a L.J. dohromady skupinku přeživších a vydávají se na cesty.

Pod opuštěným vysílačem v Nevadě se ukrývají špičkové kanceláře a laboratoře společnosti Umbrella. Dr. Isaacs, který má neustálý přístup ke špionážnímu satelitu, sleduje pouť konvoje, ale hledá přitom osobu, která je nejen klíčová pro vznik léku, ale také ztělesňuje vše, o co se experimenty společnosti Umbrella pokoušely. Tou osobou je Alice. Alice byla kdysi držena společností Umbrella a podrobena biogenním experimentům, následkem kterých získala nadlidskou sílu, zostřené smysly a zvýšenou obratnost...

Resident Evil: Extinction, USA 2007, 90 min., české titulky, režie: Russell Mulcahy, hrají: Milla Jovovichová, Oded Fehr, Ali Larterová, Iain Glen, Ashanti, Mike Epos, Christopher Egan, Spencer Locke, Jason O'Mara...

Těsně vedle

Komedie Těsně vedle vznikla podle stejnojmenného filmu z roku 1972 s Charlesem Grodinem a Cybill Shepherdovou, který patří k nejoblíbenějším snímkům bratrů Farrellyových. Tvůrci nezapomenutelných komedií Něco na té Mary je nebo Já, mé druhé já a Irena ho ale předělali dle obrazu svého a vytvořili tak úplně jiný, typicky farrellyovský film, který nemá to nejvybranější vychování.

Eddiemu je čtyřicet a už pěkných pár let odolává atakům vlastního otce a nejlepšího kámoše, kteří ho usilovně tlačí do ženění.  Vzhledem k tomu, že i on začíná pociťovat, že mu ujíždí vlak, zapomene na ostražitost a svůj nejnovější objev, blonďatou ekoložku Lilu, požádá o ruku. Na svatební cestě do mexického letoviska, kde se romanticky založená kamarádka do deště promění v nesnesitelnou kreaturu.

Neštěstí nechodí nikdy samo a v tomto případě ho doprovází krásná Miranda, která disponuje vším, po čem Eddie ve vztahu touží, a navíc je nezadaná. Protože se i jí Eddie zamlouvá, nemá to srdce přiznat, že on není tak úplně bez závazků. Novopečeného ženáče proto čeká mimořádně nelehký úkol - nenápadně se zbavit příšerné novomanželky a neztratit přitom i dívku svých snů.

The Heartbreak Kid, USA 2007, 115 min., české titulky, režie: Bobby Farrelly, Peter Farrelly, hrají: Ben Stiller, Michelle Monaghanová, Jerry Stiller, Malin Akermanová, Eva Longoriaová...

Na druhé straně

Na první pohled melodramatický a komplikovaný příběh je vyprávěn v jednoduchých, ale emotivních obrazech současného Německa a Turecka. Režisér Akin pečlivě a s odstupem sleduje, jak se turecká kultura mísí do té německé, jak opanovává hlavně zapadlá místa na předměstích velkých měst.

Ali je vdovec a žije v Německu. Připadá si sám a tak se jednoho dne rozhodne, že do svého domu pozve tureckou prostitutku Yeter a bude jí za společnost platit. To se nelíbí jeho synovi Nejatovi, který je učitelem němčiny a otcovy vrtochy se mu zdají nedůstojné. Když je Yeter zavražděna, rozkol mezi otcem a synem se dokoná a Nejat odjíždí do Istanbulu hledat její dceru Ayten.

Ta je ovšem na útěku do Německa, kde žije nelegálně u své "spolužačky" Lotte, jejíž puritánská matka z toho všechno není příliš nadšená. Když Ayten dopadne policie, je deportována do Turecka, kde je díky svým minulým restům zatčena a odsouzena do vězení. Lotte jí vyráží na pomoc a spolu s ní i její matka, pro kterou je návštěva Turecka prvním pokusem o pochopení životních rozhodnutí vlastní dcery.

Auf der anderen Seite, Německo 2007, 121 min., české titulky, režie: Fatih Akin, hrají: Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak, Hanna Schygulla... 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám