Hlavní obsah

Americká protivzdušná obrana sleduje Santa Clause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Velení protivzdušné a kosmické obrany Severní Ameriky (NORAD) v neděli zahájilo monitorování trasy Santa Clause, který s dárky oblétá zeměkouli. Kolem 20:00 SEČ se na saních se sobím spřežením ocitl nad východní Evropou, uvedl NORAD na svých internetových stránkách www.noradsanta.org.

Článek

Podle NORAD odstartoval bělovousý stařík v červené kombinéze ze Severního pólu a odpoledne letěl nad Novým Zélandem a Austrálií. Odtamtud se přesunul nad Japonsko, Čínu a pak přeletěl celou Asii. Nad Střední Asií zamířil vzhůru k mezinárodní orbitální stanici ISS. Před 20:00 obletěl věže moskevského chrámu Vasila Blaženého. Nad Ruskem se zdržel jen velmi krátce, protože pravoslavní slaví Vánoce později. Pak zamířil do Egypta a odtamtud do Itálie a dál do Evropy.

NORAD ke sledování Santa Clause používá výkonný radarový systém se 47 pevnými stanovišti, dále pak satelity na geosynchronních drahách a nad Severní Amerikou také kanadské stíhačky CF-18 Hornet a americké stíhací letouny F-15 a F-16. Sledují ho pomocí vedoucího soba Rudolpha, jehož rudý nos emituje stejné záření jako motory balistických raket.

Zatím není jasné, co udělá protivzdušná obrana, až se Santa Claus přiblíží k Severní Americe, zda se nestane terčem protiletadlové střely. Doposud však k sestřelu Santa Clause nikdy nedošlo, i když NORAD a jeho předchůdce velení kontinentální protivzdušné obrany (CONAD) sleduje let Santa Clause přes 50 let.

Nápad vznikl úplnou náhodou.V roce 1955 jeden deník v americkém Colorado Springs zveřejnil telefonní číslo, na které se lidi měli dovolat přímo Santa Clausovi. Bylo to číslo pohotovostní linky CONAD, na kterou volaly stovky dětí, aby se dozvěděly, kde očekávaný stařeček s dárky právě je. Obsluhujícímu důstojníkovi se jich zželelo a začal jim popisovat, že ho mohou sledovat na radaru. V roce 1997 NORAD zřídil internetovou stránku, na níž mohou zájemci sami trasu Santa Clause kolem světa pozorovat.

Stránka také poskytuje informace o oblíbeném jídle Santa Clause a jeho sobů a vysvětluje, jak dokážou rozdat dárky po celé Zemi za jedinou noc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám