Hlavní obsah

Zelenskyj: Ruské síly se chystají dobýt celý Donbas a jih Ukrajiny

Ruská armáda se chystá dobýt ukrajinský Donbas a také jih Ukrajiny, varoval v sobotu ve svém pravidelném večerním videoprohlášení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský lídr také řekl, že západní spojenci zatím nedodali Ukrajině dostatečně moderní protiraketové systémy a letadla.

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Co je cíl ruských vojsk? Chtějí ovládnout Donbas a jih Ukrajiny,“ citovala Zelenského agentura Unian.

Prezident také uvedl, že Ukrajina získává opětovnou kontrolu nad okolím Kyjeva a Černihivu. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová již předtím oznámila, že ukrajinské síly osvobodily od ruských vojáků celou Kyjevskou oblast.

Zelenskyj ve svém projevu také podotkl, že značnou část nepřátelských sil zadržuje hrdinný Mariupol, který je od začátku března v obležení ruských jednotek.

„Díky tomuto odporu a díky odvaze a odolnosti našich dalších měst získala Ukrajina neocenitelný čas. Čas, který nám umožňuje podkopat taktiku nepřítele a oslabit jeho schopnosti,“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajinci hlásí opětovné ovládnutí celé Kyjevské oblasti

Válka na Ukrajině

Stejně jako i ve svých předešlých vystoupeních vyzval ukrajinský lídr Západ k větší podpoře. „Ukrajina bohužel zatím nedostala dostatečně moderní západní protiraketové systémy, nedostala letadla a to, co mohli západní partneři dodat,“ řekl Zelenskyj. Dodal, že věc není uzavřená a že spojenci se mohou k dodávkám ještě rozhodnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám