Hlavní obsah

Zelenskyj dorazil do Oděsy, čeká na signál k vývozu obilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek přijel do přístavního města Oděsa, kde uvedl, že je země připravena opět začít s vyvážením obilí. Export po moři by měl začít v pátek nebo v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Volodymyr Zelenskyj navštívil OděsuVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme připraveni vyvážet ukrajinské obilí. Čekáme na signály od našich partnerů ohledně zahájení přepravy,“ uvedl prezident na adresu Turecka a OSN.

Dodal, že je pro Ukrajinu důležité zůstat garantem světové potravinové bezpečnosti. „Zatímco někdo blokuje Černé moře, krade životy jiným národům, my jim dáváme šanci přežít,“ řekl Zelenskyj.

„Export obilí po moři by měl začít dnes nebo zítra,“ cituje prezidenta běloruský nezávislý server Nexta.

Rusové už otáčejí svoji verzi. Na Oděsu útočili, prý ale na vojenskou loď

Válka na Ukrajině

Do klíčového přístavu na jihu země přijeli v pátek velvyslanci zemí G7, kteří deklarovali důležitost dohody o vývozu ukrajinských agroprůmyslových produktů.

Minulý týden byly totiž v Istanbulu podepsány dvě zrcadlové dohody mezi Ukrajinou, Tureckem, OSN a Ruskem, které měly zajistit hladké odblokování přístavů. Ani ne 24 hodin po podepsání dokumentů zaútočilo Rusko na přístav v Oděse, což si vysloužilo odsouzení jak od OSN, tak od Ankary.

Reklama

Výběr článků

Načítám