Hlavní obsah

Z Ukrajiny už do okolních zemí uprchlo 368 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo nejméně 368 tisíc lidí, uvedl v neděli Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Ještě v sobotu večer úřad OSN hovořil o 150 tisících osobách. Ukrajinci prchají prakticky do všech sousedních zemí, nejvíce – přes 150 tisíc – jich překročilo hranice do Polska. Desetitisíce lidí ale míří rovněž do Maďarska, Rumunska, Moldavska nebo na Slovensko.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Ukrajinští uprchlíci na hranicích s Polskem

Článek

Polská pohraniční stráž v neděli ráno uvedla, že z Ukrajiny dosud přišlo na 156 tisíc uprchlíků, napsala agentura PAP. Jen za sobotu to bylo 88 400 lidí.

Mluvčí UNHCR Chris Meizer na Twitteru napsal, že na některých hraničních přechodech do Polska stojí fronty aut dlouhé až 14 kilometrů a prchající ženy a děti tam čekají dlouhé hodiny, často i dny. Do Rumunska se zatím uchýlilo asi 43 tisíc Ukrajinců.

Mimořádná situace na Slovensku, do země přijíždí denně přes 10 tisíc Ukrajinců

Evropa

Maďarsko od čtvrtka přijalo zhruba 70 tisíc ukrajinských uprchlíků, oznámila tamní policie. Největší nápor zažila země na hranicích v sobotu, kdy je směrem z Ukrajiny překročilo 23 140 lidí. Žádost o azyl zatím v Maďarsku podalo pouze deset ukrajinských občanů.

Praha se připravuje na ukrajinské uprchlíky. Ubytovat jich může až pět tisíc

Domácí

Agentura DPA upozornila na to, že v Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny žije početná maďarská menšina, která čítá asi 150 tisíc lidí. Většina z nich má dvojí občanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám