Hlavní obsah

V troskách rozbombardovaného divadla v Mariupolu zemřelo nejméně 300 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Ruský letecký útok na divadlo v ukrajinském Mariupolu ze 16. března by mohl mít přibližně 300 obětí, oznámila v pátek podle AFP radnice města.

První záběry rozbombardovaného divadla v MariupoluVideo: Telegram Mariupolnow

 
Článek

„Od očitých svědků se objevují informace, že po leteckých úderech zahynulo v Mariupolu v Činoherním divadle asi 300 lidí," napsala v pátek mariupolská radnice na Telegramu.

„Až do konce se nám nechce této hrůze uvěřit. Do konce chceme věřit, že se všem podařilo zachránit. Ale slova těch, kteří byli uvnitř budovy, hovoří o opaku,” napsalo vedení města.

Zničené divadlo v Mariupolu

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek mariupolského divadla po bombardování.

Pod divadlem se nacházel kryt civilní obrany. Informace o počtu lidí ukrývajících se v divadle ve chvíli bombardování se různí. Zástupce mariupolského starosty Serhij Orlov dříve uvedl, že v okamžiku útoku v krytu pod divadlem mohlo být 1000 až 1200 lidí.

Nejméně 130 lidí se podařilo zachránit, uvedly po útoku tamní úřady. Není jasné, zda jde stále o aktuální číslo.

Lidé, kteří přežili útok na mariupolské divadlo, popsali chvíle po výbuchu

Válka na Ukrajině

Satelitní snímky zveřejněné americkou společností Maxar a pořízené několik dní před útokem ukázaly, že na zem před divadlo někdo v ruštině napsal čitelně slovo „děti". Viditelné muselo být jakémukoli pilotovi, který nad ním letěl.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek se zřetelně viditelným nápisem Děti před budovou divadla v Mariupolu

Reklama

Výběr článků

Načítám