Hlavní obsah

V Brně protestovaly tisíce lidí proti ruské invazi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominikánské náměstí v Brně zaplnili v neděli v poledne odpůrci ruské invaze na Ukrajinu. Přišlo asi 5000 lidí, řekla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. Mezi účastníky jsou rodiny s dětmi, studenti, Ukrajinci i další cizinci žijící v Brně.

Demonstrace BrnoVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Jako první z řečníků vystoupila primátorka města Markéta Vaňková (ODS). Ta ruského prezidenta Vladimira Putina přirovnala k Pánu zla, Voldemortovi ze slavných fantasy knih o Harry Potterovi.

„O Voldemortovi se v nejoblíbenějších knihách mých synů mluví jako o Pánu zla, o tom, jehož jméno se nevyslovuje. Ale my to jméno skutečného pána zla známe a my ho vyslovíme. Je to Putin!“ uvedla za potlesku pěti tisíc lidí primátorka. Ve svém vystoupení hovořila o možnostech města pro pomoc Ukrajině, uprchlíkům a podobně.

Podle náměstka brněnského primátora Petra Hladíka (KDU-ČSL) z výroků ruského prezidenta Vladimira Putina jasně plyne, že Ukrajinou jeho teritoriální ambice nekončí. „Všichni ti chlapi, kteří se zbraní v ruce brání Ukrajinu, brání Kyjev a další města, bojují i za nás,“ řekl Hladík. Zdůraznil, že Ukrajina musí dostat maximální podporu. Putina označil za diktátora.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Podporu Ukrajině přišlo vyjádřit na brněnské dominikánské náměstí několik tisíc lidí.

Projevem odporu se v brněnských ulicích staly mimo jiné i plakáty s Putinovým portrétem, které ho označily za vraha, nápisy na terasách pod Petrovem či výmluvné srdce v barvách Ukrajiny, které se v noci objevilo na podstavci pod největší brněnskou sochou rudoarmějce, kterému se občas kvůli zvednuté paži přezdívá „stopař“, na Moravském náměstí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pod sochou rudoarmějce někdo vytvořil v noci výmluvné obří srdce v ukrajinských barvách.

Demonstranti v Praze se střetli s příznivci Ruska

Stalo se

Shromáždění svolala Ukrajinská iniciativa jižní Moravy, jejíž zástupci poděkovali Čechům za podporu. Účastníci mají ukrajinské vlajky, stužky na klopách, případně modré a žluté balonky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám