Hlavní obsah

Ukrajinci zveřejnili nové video z tunelů pod Azovstalem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Ocelárny Azovstal v ukrajinském Mariupolu jsou již několik dní pod palbou ruských jednotek, Putinově rozkazu útok zrušit navzdory. V podzemí areálu a jeho tunelech se nadále ukrývají stovky civilistů, především ženy a děti. Pluk Azov v sobotu zveřejnil nové video z podzemí pod ocelárnami.

Foto: Foto Twitter Nexta_tv

Děti z krytu pod Azovstalem. Archivní foto

Článek

Vojáci pluku Azov v podzemí navštívili ženy a děti, kteří se tam před ruským ostřelováním skrývají již téměř dva měsíce. Velmi jim chybí sluneční svit a žádají o humanitární koridor, kterým by mohli všichni bezpečně odjet do neokupované části Ukrajiny. Video bylo zveřejněno v sobotu na serveru YouTube.

Vojáci s sebou přinesli také drobné zásoby. Lidem zde dochází pitná voda, jídlo i léky.

Azovstal je pod ruskou palbou navzdory Putinovu rozkazu. Uvězněným lidem dochází voda i jídlo

Válka na Ukrajině

„V závodě Azovstal žije asi 1000 pokojných obyvatel, včetně starých lidí, žen a mnoha dětí, dokonce i kojenců a asi 500 zraněných vojáků. Dochází jim pitná voda, mají málo jídla, lidé v protiatomovém krytu vůbec nevidí sluneční světlo. Děti jsou na pokraji vyčerpání a potřebují komplexní péči,“ napsala na Facebooku v pátek ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisovová.

Podle příslušníka pluku Azov Svjatoslava Palamara starším lidem došly léky a v areálu je asi 500 vážně zraněných obránců, kteří marně čekají na nutné lékařské zákroky včetně amputací.

Azovstal – město ve městě. Bunkr pro bojovníky i civilisty

Evropa

Rozsáhlý komplex oceláren představuje poslední významnou oblast ukrajinského odporu v Mariupolu, který se Rusové snaží dobýt. Zahájení útoku na ocelárny oznámili proruští separatisté v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám