Hlavní obsah

Ukrajinci překvapili bojovností, dodané zbraně jim pomohly, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinci se víc než dva dny brání ruské agresi, útoku vedenému z několika směrů. Jejich usilovný odpor překvapil i bezpečnostního experta Milana Mikuleckého: „Musím říci, že jsem se v odhadech mýlil, čekal jsem jednoznačnější průběh, hlavně rychlejší postup na východě, kde je ruskojazyčné obyvatelstvo. Stejně tak se předpokládalo úspěšné nasazení ruských speciálních jednotek v Kyjevě, to zatím provází naprosté fiasko.

Foto: Amin Hamad Anwer - Iraqi Air Force

Milan Mikulecký během svého působení v Iráku v roce 2014

Článek

„Měli bychom před podceňovanými a vysmívanými Ukrajinci smeknout, tím, co dělají, ukázali, že si svobodu a samostatnost zaslouží,“ uvedl Mikulecký a dodal, že by chtěl vidět, kolik Čechů by tak rádo a dobrovolně rukovalo, kdyby byla vyhlášena všeobecná mobilizace. Čím déle vydrží ve svém odporu a zajistí kontrolu svých hranic se svobodným světem, zvyšují se šance, že získají další podporu, jak zbraně, tak humanitární pomoc.

„Měli bychom před podceňovanými a vysmívanými Ukrajinci smeknout, tím, co dělají, ukázali, že si svobodu a samostatnost zaslouží,“ uvedl Mikulecký a dodal, že by chtěl vidět, kolik Čechů by tak rádo a dobrovolně rukovalo, kdyby byla vyhlášena všeobecná mobilizace. Čím déle vydrží ve svém odporu a zajistí kontrolu svých hranic se svobodným světem, zvyšují se šance, že získají další podporu, jak zbraně, tak humanitární pomoc.

Samozřejmě ho mrzí, že dělostřelecká munice deklarovaná jako dar naší armády zůstala v ČR, protože by se určitě našel způsob i z naší strany, jak ji dopravit na Ukrajinu. Nicméně dosavadní rozpačitý dojem napravuje dnešní rozhodnutí o rozšířené pomoci ze strany české vlády.

Dodané rakety pomohly

Mikulecký přiznává, že dodané západní zbraně komplikují Rusům postup. Platí to zejména o ručních protiletadlových střelách (MANPADS) a ručních protitankových střelách.

Mikulecký přiznává, že dodané západní zbraně komplikují Rusům postup. Platí to zejména o ručních protiletadlových střelách (MANPADS) a ručních protitankových střelách.

„Určitě hrály roli, je potvrzené, že sestřely vrtulníků šly na vrub MANPADS. Rusové před nimi mají velký respekt už od války v Afghánistánu, kde přispěly k jejich porážce, protože ztratili naprostou kontrolu vzdušného prostoru.“

Ukrajinská ambasáda v Praze zřídila účet na okamžitou pomoc pro obranu Ukrajiny určený pro následný nákup obranného materiálu.
číslo účtu: 304452700/0300

Význam podle něj měly i dodané protitankové střely Javelin. „I Javeliny hrají roli, protože jimi dokázali vybavit pěší jednotky.“

Právě v této oblasti by mohla významně pomoci Česká republika. Vyrábíme totiž munici do RPG, a to jak s termobarickou, tak OFG hlavicí. Takže naše armáda jich má ve skladech dostatek, výroba je může rychle doplnit a jde o zbraň, se kterou může účinně zacházet téměř každý Ukrajinec.

Ukrajinci mají strach i vztek

Válka na Ukrajině

Rusové přitom stále používají stejné taktické postupy, jejich operace v noci a za ztížených meteorologických podmínek jsou ve srovnání s armádami NATO slabé. Přestože dnes již mají kvalitní velitele se zkušenostmi z reálných bojů v Sýrii nebo špičkové kádry, jako je například Valerij Gerasimov, náčelník generálního štábu, tak na nižších úrovních velení je to naštěstí pro Ukrajinu výrazně horší.

Velká zkouška pro ruské okupační jednotka nastala a ještě nastane v souvislosti s boji ve městech. „Zatím se je snaží obcházet, obklíčit je, neženou se tam bezhlavě, tak jako v první čečenské válce,“ dodává s tím, že nakonec bude potřeba města stejně dobýt. Výjimkou je Kyjev, kde se ruské speciální jednotky pokouší vnášet mezi obránce neklid svými nájezdy.

Ukrajinci zabili jednoho z velitelů obávaných Čečenců

Evropa

Domnívá se, že případný partyzánský boj by byl po okupaci těžký: „Rusové nejsou Američani, kteří v Iráku museli dopadnout konkrétního teroristu při činu a prokazovat mu úmysl, Rusové vůči odboji nebudou mít skrupule.“

Reakce EU je slabá

Mikuleckému vadí, jak se k válce přistupuje nejen v EU, ale i v USA: „Současná reakce ze strany EU je smutná, jenomže EU řídí Německo a Francie, kteří mají v Rusku významné ekonomické zájmy.“

Nerozumí však tomu, proč nevolí tvrdší postoj USA. „My jsme kapitulovali dopředu, nejsme schopní udělat relevantní kroky, které by na Rusko platily. Rusko rozumí síle. Je třeba je úplně odříznout, nestačí, že jejich letadla tedy nemohou přistávat, jde o to, aby mimo Rusko a jeho satelity nemohla ani létat, aby byla přerušena vzájemná obchodní výměna, ať ruští hokejisté hrají maximálně s Běloruském, Čínou a Severní Koreou. Zkrátka ruští občané musí pochopit, že nevyprovokovaným útokem na svého souseda se vyloučili z okruhu civilizovaných zemí.

Reportér Novinek přímo z místa dopadu ruské rakety v Kyjevě

Válka na Ukrajině

Sám varuje před plány kremelského vůdce. „Je opravdu důležité vnímat Putinovy projevy z posledních zhruba čtyř let. To, co tam říká, myslí smrtelně vážně. Putin nechce návrat před rok 1997, ale před rok 1989. Bělorusko má zpátky, Kazachstán taky, Gruzie je zpacifikovaná, Arménie se stala satelitem, jen u Ázerbájdžánu poznal, že to nepůjde na sto procent a o vliv se bude muset dělit s Tureckem.

Bojím se, že další na řadě (po případném ruském úspěchu na Ukrajině) bude Moldavsko, kvůli Podněstří, které Západ nikdy neřešil a teď se nám to vrací jako bumerang. Nemám rád přirovnání k nacistickému Německu, ale tady se to nabízí s tím obsazením Porýní, anšlusem Rakouska, připojením Sudet a vytvořením protektorátu. Putinův projev zněl jako Hitlerův, když v Norimberku požadoval Sudety. V souvislosti se současným děním bychom si měli říct, že jsme v NATO jako černí pasažéři a neděláme to, k čemu jsme se zavázali. Těžkou brigádu nebudujeme, místo ní pořizujeme schopnosti, které po nás nikdo nechce a které jsou spíš důsledkem lobbingu než reálných potřeb.

Upozorňuje také, že by si měla Evropa zajistit energetickou bezpečnost, bez ní totiž budeme stále vydíratelní nevypočitatelnými režimy. „Němci by s chladnou hlavou měli zapnout své jaderné elektrárny dřív, než budou mít chladné nohy. A minimálně do doby, než se podaří zajistit trvalé dodávky plynu ze severní Afriky a Středomoří, využívat uhlí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám