Hlavní obsah

Ukrajinci na předměstí Kyjeva rozstříleli ruské tanky, ukazuje video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kyjevském předměstí zastavila ukrajinská armáda tankovou kolonu, vyplývá z videa, které ve čtvrtek zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany. Při úspěšné obraně měl být zabit ruský velitel 6. tankového pluku „Lvov“ 90. gardové střelecké divize Andrej Zacharov.

Útok na kolonu tanků u KyjevaVideo: Twitter @ArmedForcesUkr

 
Článek

Z videa, které zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, je patrné, že se střet odehrál na okraji města Brovary, jednoho z východních předměstí Kyjeva, které je vzdálené od hlavního města zhruba 12 kilometrů. K odražení útoku mělo dojít ve středu.

Kolona tanků jedoucí směrem do města narazila na dělostřeleckou palba a musela se následně stáhnout. Video ukazuje, že Rusové čelili nejenom dělostřeleckému útoku, ale dle přesnosti zásahů i protitankovým raketám či útoku bezpilotních letounů.

Má to dokládat i zachycená audionahrávka komunikace ruských jednotek. V ní se hovoří o tom, že byl zabit velitel pluku. Podle stanice Nexta se mělo jednat o plukovníka Andreje Zacharova. Velitel dostal v roce 2016 od ruského prezidenta Vladimira Putina Řád odvahy.

Středeční útok měl být součástí větší ofenzivy na Kyjev. Kromě postupu u města Brovary se Rusové podle poradce ukrajinského ministerstva vnitra Vadyma Denysenka opět neúspěšně pokoušeli zaútočit přes Irpiň.

„Noc byla docela těžká, ale obecně lze říci, že ukrajinská armáda odrazila útoky v blízkosti Kyjeva,“ uvedl ve čtvrtek Denysenko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám