Hlavní obsah

Stoltenberg: Rusko možná plánuje nasazení chemických zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se domnívá, že by Rusko mohlo plánovat nasazení chemických zbraní, a varoval Moskvu před takovým postupem. Stoltenberg to řekl pro německý list Welt am Sonntag.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Stoltenberg označil za absurdní ruská tvrzení o ukrajinských laboratořích na chemické a biologické zbraně. Naopak to může znamenat, že Rusko chce takové zbraně nasadit.

V podobném duchu mluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poukázal na to, že z čehokoliv Putin obviní druhou stranu, to posléze sám udělá.

„Po těchto falešných tvrzeních musíme zůstat bdělí, protože je možné, že samo Rusko by mohlo v rámci těchto lživých konstrukcí plánovat nasazení chemických zbraní,“ řekl Stoltenberg.

Fiala: Zásah na Ukrajině NATO nezvažuje, znamenalo by to třetí světovou válku

Domácí

„To by byl válečný zločin,“ dodal.

NATO by musela změnit přístup

Kreml si podle něj vymýšlí falešné záminky ve snaze ospravedlnit něco, co se ospravedlnit nedá. „Můj vzkaz prezidentovi Putinovi je jasný: Ukončete tuto válku a stáhněte všechny síly zpět,“ dodal.

Obavy z možného použití chemických zbraní zesílily také v Polsku. Prezident Andrzej Duda v rozhovoru s britskou stanicí BBC uvedl, že pokud by Rusko na Ukrajině chemické zbraně použilo, znamenalo by to změnu situace a NATO by se muselo vážně zamyslet, jak odpovědět.

„Jistěže Severoatlantická aliance a její lídři v čele se Spojenými státy si budou muset sednout za stůl a budou muset opravdu vážně popřemýšlet nad tím, co dělat, protože pak to začne být nebezpečné,“ řekl Duda k případnému nasazení zbraní hromadného ničení.

Reklama

Výběr článků

Načítám