Hlavní obsah

EU je v šoku z masakru v Buči. Pomůže s důkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Evropské rady Charles Michel v neděli na Twitteru reagoval na snímky z ukrajinského města Buča na předměstí Kyjeva zachycující, jak po stažení ruské armády leží v ulicích těla mrtvých civilistů. Přislíbil, že EU Ukrajině pomůže shromáždit důkazy o válečných zločinech spáchaných podle Ukrajinců ruskou armádou. Moskva nařčení z válečných zločinů odmítá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistůVideo: Reuters

 
Článek

„Jsem šokován hrozivými fotkami zvěrstev spáchaných ruskou armádou v osvobozeném regionu Kyjeva. Evropská unie pomáhá Ukrajině a neziskovým organizacím shromáždit nezbytné důkazy pro žalobu u mezinárodních soudů,“ napsal Michel.

Předseda Evropské rady svůj příspěvek napsal v ukrajinštině, přidal zvolání Sláva Ukrajině! a hashtag (klíčové slovo) #BuchaMassacre (masakr v Buči).

Ke snímkům a záběrům z města Buča u Kyjeva se už vyjádřilo také české ministerstvo zahraničí.

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistů

Válka na Ukrajině

„Systematické vraždění civilistů, jehož se dopouští prchající ruská armáda, je další z řady odporných válečných zločinů Putinova režimu. Česká diplomacie se společně se spojenci bude zasazovat o to, aby všichni odpovědní byli potrestáni,“ napsala česká diplomacie na Twitteru.

První snímky z ulic osvobozené Buči obletěly svět už v pátek. Během soboty byly zveřejněny další fotografie a nahrávky dokumentující podle Ukrajinců ruské zacházení s civilisty. Podle starosty Anatolije Fedoruka muselo být pohřbeno do masového hrobu již přes 280 lidí. Další desítky ale stále leží v ulicích.

Upozorňujeme, že zveřejněné fotografie jsou drastické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám