Hlavní obsah

Širší centrum Kyjeva zasáhly ruské rakety s plochou dráhou. Ve městě byl zrovna šéf OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Dvě ruské střely zasáhly ve čtvrtek večer širší centrum Kyjeva, informaci ukrajinských médií potvrdil ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Týž den přitom Kyjev navštívil generální tajemník OSN António Guterres a také bulharský premiér Kiril Petkov. Deset lidí bylo při útoku zraněno.

Foto: Profimedia.cz

Dým stoupá z místa dopadu rakety v Kyjevě.

Článek

Podle upřesněných informací z večera střely zasáhly 25poschoďový obytný dům, první dvě patra částečně zničily. Během útoku se deset lidí zranilo. Šéf OSN je podle mluvčí v pořádku, ale v šoku.

Dvě mohutné exploze se ozvaly ve čtvrtek večer, první informace o nich přinesla ukrajinská média kolem osmé hodiny tamního času. Původně nebylo jasné, zda střely skutečně zasáhly město, nebo je ještě ve vzduchu zničila protiletadlová obrana.

Generální tajemník OSN navštívil místo masového hrobu v Buči i zničenou Boroďanku

Evropa

Kuleba však později na svém Twitteru potvrdil, že šlo o zásah dvěma raketami s plochou dráhou letu. Primátor Kyjeva Vitalij Kličko později podle listu The Kyiv Independent upřesnil, že střely zasáhly Ševčenkivskou oblast.

Ve čtvrtek se přitom ve městě odehrála schůzka generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. V delegaci byl podle Kuleby i bulharský premikér Kiril Petkov.

„Rusové zasáhli Kyjev v době návštěvy generálního tajemníka OSN a bulharského premiéra. Tímto ohavným činem barbarství Rusko znovu demonstruje svůj přístup vůči Ukrajině, Evropě i celému světu,“ komentoval Kuleba útok na svém Twitteru.

Další útoky poblíž Kyjeva

Kromě útoku přímo dovnitř města večer Rusové také ostřelovali jeho bezprostřední okolí. Podle The Kyiv Independent tři střely zasáhly blíže neurčenou infrastrukturu města Fastiv v Kyjevské oblasti. List cituje šéfa vojenské správy Kyjevské oblasti Oleksandra Pavlyuka. Zatím nejsou žádné informace o následcích útoku.

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Válka na Ukrajině

Guterres do Kyjeva přiletěl přímo z návštěvy Moskvy, kde se setkal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Ukrajinskému prezidentu Zelenskému mimo jiné přislíbil, že OSN udělá vše pro záchranu lidí v obsazeném Mariupolu.

Před schůzkou Guterres navštívil nedaleké město Buča, kde Ukrajinci po odchodu ruských jednotek odhalili masový hrob plný desítek zabitých civilistů, někteří z nich byli pohřbeni s kulkou v týlu a svázanýma rukama.

Reklama

Výběr článků

Načítám