Hlavní obsah

Rusové mučí zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí ukrajinský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záporoží

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko nahrál na Facebook video, ve kterém uvádí, že ruské vojenské jednotky mučí personál Záporožské jaderné elektrárny. Údajně je chtějí přinutit k veřejnému prohlášení, které by poté kremelská propaganda mohla využít k ospravedlnění invaze. Rusko už před pár dny bez důkazů obvinilo Kyjev z výroby špinavé bomby.

Foto: Герман Галущенко/ Facebook

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko na videu nahraném na Facebook

Článek

„Ruské okupační síly mučí provozní personál Záporožské jaderné elektrárny. Podle našich informací okupanti přinutili vedení elektrárny, aby nahrálo prohlášení, které hodlají využít k propagandistickým účelům,“ uvedl Haluščenko v doprovodném textu.

Podle ukrajinského ministra chce Rusko vytvořit „další fejk“, který by mohlo využít jako argument k ospravedlnění agrese.

Ruský prezident Vladimir Putin již před časem vysvětloval svým občanům, že k invazi na Ukrajinu přistoupil proto, aby tamní vládě překazil údajné plány obstarat si jaderné zbraně.

Rusko bez důkazů obvinilo Ukrajinu z výroby „špinavé bomby“

Válka na Ukrajině

O víkendu zase ruská média s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsala, že Ukrajina vyvíjí takzvanou špinavou bombu s obsahem radioaktivního plutonia a má ji údajně téměř hotovou. Zdroj k tomu ovšem neposkytl žádný důkaz.

Zaměstnanci elektrárny melou z posledního

„Provozní personál Záporožské jaderné elektrárny je držen jako rukojmí už čtvrtý den. Uvnitř elektrárny se nachází asi 500 ruských vojáků a 50 jednotek těžké techniky. Zaměstnanci jsou fyzicky i psychicky vyčerpaní,“ popsal Halučšenko.

Za ostřelování jaderné elektrárny mohou Ukrajinci, tvrdí Putin

Válka na Ukrajině

Vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo dostat ruská vojska pryč z areálu elektrárny. „Havárie jaderné elektrárny v důsledku použití zbraní ruskými vojáky povede ke katastrofě pro celou Evropu. Odpovědnost za to ponese výhradně Rusko,“ apeluje Halučšenko.

Ministrova slova o mučení nelze nezávisle ověřit.

Záporožská jaderná elektrárna funguje normálně, podle Ruska nehrozí nebezpečí

Válka na Ukrajině

Ruští vojáci 4. března vystrašili celý svět, když se rozhodli ostřelovat Záporožskou elektrárnu, jejíž areál následně obsadili. Kyjev je obvinil z „nukleárního terorismu“.

Ruská státní agentura RIA Novosti nyní zveřejnila video, na němž mají údajně být vidět zbraně, které ruští vojáci zabavili uvnitř elektrárny. Ruský narativ je zřejmě takový, že Ukrajinci ohrozili svou bezpečnost sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám