Hlavní obsah

Putin je vážně nemocný, spekulují média

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin schválil na začátku minulého týdne invazi na Ukrajinu. Sama Moskva při útoku už ztratila zdrcující počet vojáků. I mezi povolanějšími se tak objevují spekulace o tom, zda je Putin v pořádku, nebo zda jeho úsudek halí vážné zdravotní či psychické problémy.

Foto: Sputnik, Reuters

Média spekulují nad zdravotním stavem Vladimira Putina.

Článek

Putin je v posledních dnech spíš izolovaný, a když už s poradci jedná, drží si od nich značný odstup. O důvodech, proč tak činí, západní média spekulují.

„Nevypadá dobře, obličej má oteklý. Víme, že si stěžoval na bolesti zad, takže může brát vysoké dávky steroidů,“ řekla Fiona Hillová, která působila jako úřednice v Radě pro národní bezpečnost USA a specializovala se na ruské a evropské záležitosti.

South Park zesměšnil Putina

Film

Podle Hillové by ale mohlo jít také o vážnější nemoc. Putin je fakticky u moci 22 let a pravděpodobnost, že by úřad opustil dobrovolně či po volbách, které by prohrál, je podle ní hodně nízká.

Britský Daily Mail připomíná, že by Putina mohly trápit problémy spojené s koronavirem. Není zřejmé, zda ruský prezident nemoc prodělal, nicméně v září loňského roku museli jeho nejbližší spolupracovníci kvůli viru do izolace.

„Na základě studií víme, že malé procento lidí trpí po prodělání covidu-19 náhlými změnami chování, a to včetně deliria, zmatenosti nebo rozčilování,“ vysvětloval lékař Hussain Abdeh.

FOTO: Osmý den války

Válka na Ukrajině

„Putin může být nemocný. Rozhodně nevypadá jako člověk, kterého jsme mohli vídat před několika měsíci,“ komentoval někdejší moskevský zpravodaj německé ARD Udo Lilischkies.

V souvislosti s ruským prezidentem se už dlouhá léta spekuluje o tom, že trpí Parkinsonovou chorobou, tedy onemocněním nervové soustavy, které se mimo jiné projevuje tím, že má dotyčný člověk poruchu úsudku a paměti.

New York Post před osmi lety přišel s tvrzením, že Putin se asi léčí s rakovinou slinivky. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tehdy tyto informace označil za lživé a uvedl, že zdravotní stav prezidenta je v normálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám