Hlavní obsah

Postup Rusů se nezrychlí, predikuje britské zpravodajství

Londýn

Podle britského vojenského zpravodajství je nepravděpodobné, že by Rusko v příštích 30 dnech výrazně urychlilo svůj postup na Ukrajině. Uvedlo to v neděli ráno britské ministerstvo obrany ve svém každodenním hodnocení vývoje války.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Cyklista projíždí vedle areálu zasaženého ruskou střelou, Charkov.

Článek

„Za současných podmínek není pravděpodobné, že by Rusko dramaticky urychlilo svůj postup během příštích 30 dní," konstatují britští vojenští zpravodajci. Ruská ofenziva na Donbase podle nich ztratila na síle a výrazně se opožďuje za plánem.

Kromě toho Rusko dosud pravděpodobně přišlo o třetinu pozemních vojenských sil, které do ofenzivy zapojilo v únoru. V posledním měsíci se ruské armádě nepodařilo dosáhnout výrazných územních zisků a naopak se potýká s vysokou mírou opotřebování.

Nářek, špína a pach hniloby: V Azovstalu je v otřesných podmínkách 600 raněných

Válka na Ukrajině

Rusko se po téměř třech měsících války soustředí na ovládnutí území na východě a jihu Ukrajiny. V neděli ráno byl nicméně ohlášen útok ze západní části země. Podle gubernátora Lvovské oblasti Maxima Kozyckého raketové ostřelování zasáhlo místní vojenskou infrastrukturu. Zatím podle něj nejsou informace o případných mrtvých nebo zraněných a o rozsahu škod.

Reklama

Výběr článků

Načítám