Hlavní obsah

Posilování východního křídla NATO: Česko pošle na Slovensko šest stovek vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V rámci posílení východního křídla NATO by mělo na Slovensku působit také 600 českých vojáků. Vyslání vojáků schválila ve středu česká vláda, ještě by je měl potvrdit parlament. Slovenský kabinet odsouhlasil ve středu působení sil Severoatlantické aliance na území země v maximálním počtu 2100 vojáků.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Armáda ČR

Článek

Jedná se o tzv. předsunutou přítomnost Severoatlantické aliance (eFP), kterou ještě musí schválit slovenský parlament. Jednotku má tvořit 700 německých, 600 českých, 400 amerických, 200 nizozemských a stovka polských a slovinských vojáků.

Tito vojáci budou obsluhovat techniku dodanou NATO na zabezpečení ochrany Slovenska. Jedná se například o systém protivzdušné obrany Patriot a radarovou techniku Sentinel. Od anexe Krymu Ruskem působí podobné předsunuté jednotky v Polsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku.

Po útoku Ruska na Ukrajinu rozhodly členské státy Aliance o zřízení mnohonárodnostních bojových skupin eFP v dalších státech východního křídla NATO.

Vojáci na Slovensko, mandát dodatečně

Válka na Ukrajině

Česká vláda schválila ve středu vyslání až 650 vojáků na Slovensko, většina bude působit v mnohonárodní jednotce NATO, jíž má česká armáda velet. Menší část bude v zemi pomáhat se zvládáním migrace z Ukrajiny napadené Ruskem. Misi musí ještě odsouhlasit parlament, sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Mandát bude platný do 30. června 2023, náklady obrana odhaduje asi na 540 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám