Hlavní obsah

Pentagon: Rusové zatím nasadili dvě třetiny sil vyhrazených pro invazi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko zatím nasadilo asi dvě třetiny sil, které vyčlenilo pro vojenskou invazi na Ukrajinu. Podle agentury Reuters to v neděli řekl nejmenovaný zástupce amerického Pentagonu.

Foto: AP

Ruské ozbrojené síly

Článek

Zdroj amerického ministerstva obrany ve svém hodnocení ruského postupu na bojišti uvedl, že ruské jednotky kvůli odhodlané ukrajinské obraně postupují pomaleji, než očekávaly, a do jejich rukou zatím nepadlo žádné důležitější město. Rusko se ale může ze svých chyb poučit a poměr sil brzy zvrátit, poznamenal.

EU schválila třetí balík sankcí. Zakáže přelety, vyloučí některé ruské banky ze SWIFT

Válka na Ukrajině

Silná obrana a nedostatek paliva

Za ukrajinskými hranicemi stále asi třetina připravených ruských jednotek, což podle něj „není nevýznamné“. Podle něj není zřejmé, jestli neočekávaně svízelný postup ruských vojáků způsobily chyby v plánování nebo provedení útoku. Svůj podíl ale na něm má zatím poměrně účinná ukrajinská obrana a také nedostatek paliva pro ruská vojenská vozidla.

Nebezpečná hra, reaguje šéf NATO na Putinovo strašení jadernými zbraněmi

Svět

Podle USA zatím Rusko vypálilo asi 320 balistických střel krátkého doletu, pozemní jednotky jsou asi 30 kilometrů od Kyjeva a 50 kilometrů od Mariupolu. Boj o ukrajinský vzdušný prostor podle představitele Pentagonu dál pokračuje, ukrajinský systém protivzdušné obrany je nadále funkční.

Z Ukrajiny už do okolních zemí uprchlo 368 tisíc lidí

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám