Hlavní obsah

Novinář natočil palbu ruského tanku na obytný dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Novinář agentury AP zaznamenal palbu ruského tanku na obytný blok v ukrajinském Mariupolu. Ocitl se také ve skupině zdravotníků, kteří se v pátek ve městě obklíčeném ruskými silami dostali pod palbu odstřelovačů. Žurnalista natočil video, na němž jsou vidět také explodující střely ve chvíli, kdy dopadaly na už značně poškozenou obytnou budovu, popsala dnes AP.

Dramatické záběry, jak ruské jednotky útočí na MariupolVideo: AP

 
Článek

Podle agentury nebylo možné určit, zda předtím někdo z těchto míst střílel na ruské pozice.

Na záběrech je vidět tank s písmenem Z, kterým invazní jednotky označují svou bojovou techniku, jak couvá, naráží do zničených autobusů a potom vystřelí. Poté jsou na videu vidět zásahy devítipatrové budovy, exploze a hořící balkony. Ukrajinští bojovníci tank později zničili a připsali si tak jedno malé vítězství, podotkla AP.

Žena, zraněná při útoku na porodnici v Mariupolu, porodila holčičku

Zahraniční

V jiný okamžik odstřelovač zasáhl do kyčle zdravotnici. Přežila, ale podmínky v nemocnici se zhoršovaly, popisuje agentura. Okna se podle ní otřásala kvůli nedaleké tankové a dělostřelecké palbě, elektřina byla vyhrazena pouze pro operační stoly a chodby obsadili lidé, kteří neměli kam jít.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Tank, který pálil po obytném domě v Mariupolu.

Byla mezi nimi Anastasija Erašovová, která držela spící dítě, třásla se a plakala. Při ostřelování právě zemřel její další potomek, stejně jako dítě jejího bratra. Ona sama měla hlavu pokrytou krví. „Přišli jsme k bratrovi, všichni společně. Ženy a děti šly do sklepa a pak nějaký minomet zasáhl budovu. Uvázli jsme v podzemí a dvě děti zemřely. Nikdo je nedokázal zachránit,“ plakala žena. „Nevím, kam máme utéct. Kdo přivede zpět naše děti, kdo?“ dodala skrze slzy.

Mariupol prožívá jedno z největších utrpení na Ukrajině od chvíle, kdy zemi napadla ruská vojska. Neustálé ostřelování zmařilo opakované pokusy dopravit do města se 430 000 obyvateli chybějící potraviny, vodu, léky a evakuovat civilisty. Podle kanceláře starosty zemřelo během obléhání více než 1500 obyvatel a ostřelování dokonce přerušilo snahy o pohřbívání mrtvých v masových hrobech, píše AP.

Foto: AP

Dramatické záběry, jak ruské jednotky útočí na Mariupol.

Ukrajinská armáda dnes oznámila, že ruské síly obsadily východní předměstí Mariupolu, čímž zesílily ozbrojený tlak na tento strategický přístav. Dobytí města a dalších přístavů v Azovském moři by Rusku umožnilo vytvořit pozemní koridor na poloostrov Krym, který anektovalo v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám