Hlavní obsah

Lidé evakuovaní z Azovstalu dorazili do Záporoží

Záporoží

Z mariupolských železáren a oceláren Azovstal, které jsou dál v obklíčení ruských sil, se povedlo evakuovat 101 lidí. Většina z nich je nyní v Záporoží, které je pod kontrolou ukrajinských sil. Z Mariupolu vyrazili o víkendu, do Záporoží přijeli v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evakuovaní z ocelárny Azovstal se dostali do bezpečí v ZáporožíVideo: Reuters

 
Článek

Evakuovaným lidem se dostává humanitární pomoci včetně psychologické péče. Oznámila to dnes OSN, která se podílela na záchranné operaci s cílem evakuovat civilisty uvázlé v rozlehlém hutním komplexu, jenž zůstává poslední baštou ukrajinského odporu v Mariupolu.

„Díky operaci mohlo 101 žen, mužů, dětí a starších lidí konečně opustit bunkry pod ocelárnami Azovstal a po dvou měsících spatřit denní světlo,“ uvedla v prohlášení koordinátorka OSN pro Ukrajinu Osnat Lubraniová.

Viděla jsem šestiměsíčního chlapce, který si hrál se stéblem trávy. Jeho matka mi řekla, že je to poprvé v životě, co tohle mohl dělat
koordinátorka OSN pro Ukrajinu Osnat Lubraniová

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), jenž se na evakuaci rovněž podílel, vydal souběžně vyjádření, podle něhož se dnes do Záporoží dostalo přes 100 lidí z Mariupolu. Bylo mezi nimi i několik zraněných, poznamenal výbor. Na Twitteru Červený kříž sdělil, že do Záporoží dorazil konvoj, jenž z Mariupolu vyrazil o víkendu.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Lidé evakuovaní z Mariupolu přijeli do Záporoží

Ke konvoji autobusů a sanitek, který doprovázely týmy MVČK a OSN, se po cestě připojili rovněž lidé v soukromých autech, uvedl Mezinárodní výbor Červeného kříže. Podle OSN se v obci Manhuš, jež se nachází na kraji Mariupolu, ke konvoji přidalo dalších 58 lidí.

„Do Záporoží, které se nachází asi 230 kilometrů severozápadně od Mariupolu, jsme dnes doprovodili 127 lidí. Dostává se jim tam prvotní humanitární pomoci, včetně zdravotní a psychologické péče,“ dodala Lubraniová, podle níž se někteří evakuovaní rozhodli během cesty od konvoje odpojit a místo do Záporoží zamířili jinam.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Dívka evakuovaná z Mariupolu vystupuje z autobusu.

Koordinátorka OSN rovněž popsala, že evakuovaní lidé jí během cesty popisovali strach pod neustálým ostřelováním nebo extrémní nedostatek vody, jídla a hygienických zařízení. „Mnozí byli odděleni od členů rodiny, jejichž osud stále neznají,“ uvedla.

„Viděla jsem šestiměsíčního chlapce, který si hrál se stéblem trávy. Jeho nadšená matka mi řekla, že je to poprvé v životě, co tohle mohl dělat. Viděla jsem slzy radosti, když se členové rodiny, kteří byli dva měsíce uvězněni v různých částech závodu, znovu setkali,“ popsala Lubraniová, která zároveň podotkla, že OSN je připravena se společně s MVČK do Azovstalu vrátit a evakuovat další civilisty.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Shledání příbuzných v Záporoží

„Ti, kteří uvázli v závodu Azovstal, prožili nepředstavitelnou hrůzu,“ uvedl Červený kříž na Twitteru. „Nezapomněli jsme ani na ty, kteří tam zůstávají. Budeme pokračovat v práci na umožnění bezpečného průchodu pro (tyto) lidi,“ dodal.

Záchranná operace začala v pátek 29. dubna a souhlasily s ní strany konfliktu. Podle Lubraniové ji bylo možné provést v návaznosti na nedávná jednání generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese v Moskvě a Kyjevě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám