Hlavní obsah

Johnson slíbil Ukrajině další vojenskou pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson přijel v sobotu nečekaně do Kyjeva. Prezidentu Volodymyru Zelenskému přislíbil další dodávky vojenské techniky. Už dříve přitom Londýn přislíbil další balíček pomoci za 130 milionů dolarů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Johnson se Zelenskym v ulicích Kyjeva

Článek

„Nový balíček pomoci přichází jako pomoc pro Ukrajinu v kritické fázi ruské nelegální invaze,” uvedla Downing Street s tím, že Spojené království pošle na Ukrajinu dalších 120 obrněných transportérů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson během jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Premiér Boris Johnson přislíbil Kyjevu další vojenskou pomoc.

Podle informací, které na svém twitteru přinesl během sobotního večera zpravodajský portál The Kyiv Independent, by Británie měla ukrajinským silám dodat mimo dalších zbraní také obranný vzdušný systém Starsteak, protitankové střely NLAW nebo protitakový systém Javelin.

Johnson tak Zelenskému přinesl příslib dalšího rozšíření záchranného balíčku v hodnotě 130 milionů dolarů, který avizoval již dříve.

Nečekaná návštěva

„Dnes jsem se v Kyjevě sešel se svým přítelem, prezidentem Volodymyrem Zelensky, abych ukázal naši neochvějnou podporu ukrajinskému lidu,” komentoval během soboty nečekanou cestu Johson.

Jeho cesta nebyla dopředu veřejně nijak avizovaná a překvapila i místní novináře. „Počkat. Cože?“ napsal na Twitteru reportér Kyiv Independent Ilja Ponomarenko. „Ano, je to v Kyjevě a je to dnes,“ dodal.

„Překvapení,“ okomentovala s mrkajícím smajlíkem fotku ukrajinská ambasáda v Londýně.

Informaci potvrdil také zástupce šéfa prezidentské kanceláře Andrij Sybiha. „Návštěva Borise Johnsona právě teď začala jednáním mezi čtyřma očima s prezidentem Zelenským,“ uvedl.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Johnson se se Zelenskym prošel i ulicemi Kyjeva a mluvil s místními obyvateli.

Nový balíček pomoci

Johnson do země přicestoval krátce poté, co se Spojené království zavázalo poslat na Ukrajinu obrněná vozidla v rámci nového balíčku v hodnotě 130 milionů dolarů (2,9 miliardy korun).

Británie pošle na Ukrajinu protilodní střely, možná tam už jsou

Válka na Ukrajině

Krátce před Johnsonem jednal se Zelenským rakouský kancléř Karl Nehammer. „Je to skvělý signál, že lídři evropských států sem začali jezdit a nepodporují nás jen slovy,“ řekl Zelenskyj podle agentury DPA po setkání s Nehammerem.

Ten ukrajinskému prezidentovi slíbil další podporu a zpřísňování protiruských sankcí. „Budeme pokračovat ve zpřísňování protiruských sankcí, dokud válka neskončí. Nyní jsme přijali nový balíček sankcí. Nebude poslední,“ řekl rakouský kancléř k pátému balíku sankcí, který EU přijala v pátek.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Johnson se Zelenskym se poklonili u kyjevského památníku Nebeská stovka.

V pátek byla v Kyjevě zase delegace ve složení: šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger.

Návštěva Buče mnou otřásla, přiznal slovenský premiér

Evropa

Jako první do ostřelovaného hlavního města Ukrajiny přijeli lídři Polska, Slovinska a České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám