Hlavní obsah

Ve hře je azyl v zahraničí pro ruské dezertéry, řekl Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se na úterním jednání v Kyjevě probírala i možnost nabídnout ruským vojákům, kteří odmítnou bojovat proti Ukrajině a dezertují, azyl v zahraničí. Fiala se ve středu vrátil ze setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenským, jehož se zúčastnili ještě polský a slovinský předseda vlády Mateusz Morawiecki a Janez Janša.

Premiér Petr Fiala o zbraních a případném azylu pro dezertéryVideo: ČTK

 
Článek

„Bavili jsme se o některých velmi konkrétních krocích, třeba že by se z hlediska dlouhodobého vývoje mohla vytvořit koalice států, nejen z EU nebo NATO, které by poskytovaly azyl vojákům Ruské federace, kteří se rozhodnou nebojovat a dezertují,”  uvedl Fiala k jednomu z témat jednání.

Ukrajinská strana přišla i s některými návrhy stran vylepšení a prohloubení sankcí. Podněty podle Fialy budou předány na jednání Evropské rady.

Čas už nevrátím. Heger vysvětluje, proč nejel s Fialou do Kyjeva

Válka na Ukrajině

Ukrajina bude i nadále potřebovat rychlé a masivní dodávky zbraní. Fiala zmínil zejména protitankové a protiletadlové střely.

Záznam: TK Petra Fialy po návratu z KyjevaVideo: ČTK

Premiér v této souvislosti zmínil, že budou-li mít Ukrajinci dostatek těchto střel, budou v podstatě sami schopni zajistit si svépomocí „bezletovou zónu”, o jejíž vytvoření opakovaně žádali NATO.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala po návratu z Ukrajiny

Sankce, které byly doposud přijaty, podle Fialy fungují a zvyšují šanci na diplomatické řešení. Podmínky však podle něj musí stanovit Ukrajina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám