Hlavní obsah

Fakultní nemocnice zřídí UA Pointy pro pacienty z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve fakultních nemocnicích budou z rozhodnutí ministra zdravotnictví zřízeny tzv. UA Pointy, které budou zajišťovat poskytování péče uprchlíkům z Ukrajiny. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ukrajinští uprchlíci na brněnském výstavišti

Článek

„Na místě bude poskytována lékařská pohotovostní péče pro dospělé, pro děti a dorost z Ukrajiny a v případě zvýšeného zájmu i gynekologicko-porodnická ambulance. Na místě budou zajištěny i tlumočnické služby,” uvedl mluvčí s tím, že ministerstvo doporučuje vznik takových ambulancí i dalším nemocnicím s jinými zřizovateli.

Informační linka +420226201221 – pomoc pro občany Ukrajiny i české lékaře v komunikaci s ukrajinskými pacienty

Podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) je třeba zajistit uprchlíkům z Ukrajiny dostupnou zdravotní péči. „Nastavujeme proto systém, který bude funkční po celé České republice a nebude mít vliv na kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro české občany,“ dodal Válek.

Na ubytování uprchlíků půjde až 250 korun za den, začne přerozdělování do krajů

Válka na Ukrajině

Pro zdravotníky bude důležité, že dojde k navýšení kapacit IT systémů. Tyto změny budou podle ministerstva sloužit především ke zefektivnění plánování kapacit, sběru základních údajů o kapacitách UA pointů, počtů dostupných ambulancí, ordinačních hodin či kapacit pro RTG vyšetřování.

Zajištění dostupné zdravotní péče, ubytování a možnost zapojení do pracovního či vzdělávacího procesu jsou pro integraci běženců klíčové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám