Hlavní obsah

EU zvažuje, že od SWIFT odpojí také běloruské banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie zvažuje, že odstřižení z mezinárodního bankovního systému SWIFT aplikuje také na banky v Bělorusku. Agentuře Reuters to sdělil blíže nespecifikovaný zdroj uvnitř EU.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bělorusko povolilo Rusku, aby přes jeho území mohlo vést vojenskou invazi na Ukrajinu, nepřímo se tak podílí na ruské agresi, na což EU reaguje sankcemi proti Minsku. Ve středu schválila sankce, které fakticky zakázaly asi 70 procent veškerého dovozu z této země.

Ekonom: Ruské banky odstřižení od SWIFT obejdou

Válka na Ukrajině

Je ale možné, že další sankce budou následovat, přičemž vyloučena není ani možnost odstřihnutí běloruských bank od SWIFT.

„Co se týče SWIFT, tak nyní se zaměřujeme na přípravu ekvivalentů pro běloruský finanční sektor, ale s vědomím toho, že SWIFT není v běloruské ekonomice tak strategicky důležitý jako v Rusku,“ citovala Reuters svůj zdroj z EU.

Pohledem Thomase Kulidakise: Ruské banky mimo SWIFT aneb Účinné a neúčinné sankce

Komentáře

Ze systému SWIFT už EU odpojila v rámci nových západních sankcí namířených na ruskou ekonomiku sedm ruských bank. Do budoucna nevyloučila, že by se seznam mohl rozšířit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám