Hlavní obsah

Česko už poslalo zbraně za tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. Sdělilo to v pátek ministerstvo obrany. Podrobnosti z bezpečnostních důvodů nezveřejňuje.

Foto: Foto Twitter OSINTdefender, Právo

Tanky T-72 české armády na začátku dubna před odjezdem na Ukrajinu

Článek

Podle neoficiálních informací Česko na Ukrajinu poslalo munici, ruční zbraně, těžkou techniku včetně samohybných houfnic Dana, salvových raketometů RM-70 Grad, tanků sovětské výroby T-72 nebo bojových vozidel pěchoty.

Mluvčí obrany Jana Zechmeisterová potvrdila, že Česko jedná s Německem o spolupráci týkající se vojenské pomoci Ukrajině. Deník Die Welt tento týden uvedl, že Německo nabídlo ČR vojenský materiál a zbraně náhradou za vybavení, které Praha pošle ukrajinské armádě. Česká armáda může na Ukrajinu poslat starší techniku, s níž umí ukrajinští vojáci zacházet.

Německo nabídlo Česku kompenzace za zbraně pro Ukrajinu, píše Die Welt

Válka na Ukrajině

„S německou stranou se nyní jedná o nastavení modelu spolupráce, nikoliv o konkrétní nabídce,“ uvedla Zechmeisterová. Ukrajina také dostala z ČR vojenský materiál, který byl nakoupen díky sbírce uspořádané s pomocí ministerstva obrany ukrajinským velvyslanectvím. Do poloviny dubna do ní lidé a firmy poslali přes miliardu korun.

České zbrojní firmy se zároveň zapojily do opravy ukrajinské vojenské techniky. Ministerstvo obrany minulý týden oznámilo, že prvním kontraktem je oprava tanků T-64 společnostmi skupiny Czechoslovak Group.

Satelitní pásmo za miliardu

Náměstek ministryně obrany Lubor Koudelka v pátek podepsal smlouvu s firmou Airbus Defence and Space o pronájmu satelitního pásma TASCAT pro lepší a bezpečnější komunikaci vojáků na zahraničních misích. Za 15 let zaplatí obrana 1,08 miliardy korun.

Vojáci na misích dostanou satelitní komunikační systém

Domácí

„Služba taktické satelitní komunikace se vyznačuje vysokou flexibilitou spojenou s okamžitým navázáním komunikace s jednotkou za pohybu i při vedení bojové činnosti,“ uvedlo ministerstvo. Čeští vojáci jsou vybaveni terminály a radiostanicemi, které v TACSAT umí pracovat, neměli ale dosud k dispozici UHF satelitní pásmo pro provoz systému.

Armáda má o TACSAT zájem dlouhodobě, naléhavost jeho pořízení vzrostla válkou na Ukrajině. „Systém bude sloužit primárně pro zajištění bezpečnosti našich vojáků nasazených v zahraničních operacích v Pobaltí, Africe i na Slovensku, kde od dubna působí mnohonárodní bojové uskupení NATO,“ dodal Koudelka.

Těžké zbraně pro Ukrajinu? Jen od těch členů NATO, kteří dávat chtějí

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám