Hlavní obsah

Bělorusové už bojují. Proti Rusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před možností, že by běloruský prezident Alexandr Lukašenko mohl na Ukrajinu vyslat svou armádu, již ukrajinský generální štáb opakovaně varoval. Někteří Bělorusové už ale na Ukrajině bojují. Nikoliv však po boku ruské armády, které Lukašenko poskytuje zázemí pro invazi, ale proti ní.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Dobrovolníci z řad běloruské opozice

Článek

Dobrovolníci z řad běloruské opozice jsou nejen součástí několika ukrajinských jednotek, ale dokonce vytvořili i svou vlastní. Pluk Kaustuse Kalinouského (Konstanty Kalinowského) nese jméno běloruského revolucionáře, který v 19. století bojoval proti ruské carské vládě. Pluk se zformoval k obraně Kyjeva. Zpočátku ho tvořilo zhruba 200 bojovníků, dalších zhruba 300 by mělo být na cestě, aby se k jednotce přidali. Záměr připojit se k tomuto pluku oznámil i veslař a dvojnásobný olympionik Paval Šurmej.

Propagační video jednotky, které zachycuje výcvik skupiny maskovaných mužů se samopaly v neprůstřelných vestách, sdílela nedávno na Twitteru Svjatlana Cichanouská, Lukašenkova někdejší soupeřka z posledních prezidentských voleb a čelná představitelka opozice. „Jako součást našeho protiválečného hnutí se stále více lidí z Běloruska připojuje, aby pomohli Ukrajincům bránit jejich zemi. Sláva Ukrajině!“ napsala v komentáři.

Ruské stíhačky létají na Kyjev z Běloruska, ukázalo působení AWACS

Evropa

Logo jednotky obsahuje nejen ukrajinskou vlajku, ale také v Bělorusku zakázaný historický bílo-červený prapor, který se stal symbolem odpůrců Lukašenkova režimu.

Opevňují Oděsu i posilují Azov

Pluk Kaustuse Kalinouského už má ale i první padlé. V pondělí opoziční exilová stanice Belsat informovala o smrti dobrovolníka, jenž vystupoval pod přezdívkou Tur. Jeden z velitelů prý padl, když kryl ústup své skupiny poté, co byla přepadena ze zálohy. Zpráva o zabití prvního běloruského dobrovolníka přišla už 4. března, kdy u města Buča padl bojovník jménem Ilja s přezdívkou Licvin.

Běloruští dobrovolníci nejsou jen u Kyjeva. Například v Oděse, která se na ruský útok zatím stále připravuje, je zhruba dvacítka bojovníků a dalších třicet dobrovolníků, podotkl web magazínu Foreign Policy.

„Naše práce tady je součástí běloruského odporu,“ řekl aktivista Oleg Aleško původem z Minsku. Svou vlast opustil po policejním zásahu v roce 2020 a nyní žije v Oděse. „Jestli se vrátím, zatknou mě, protože Lukašenko je loutkou autoritářského režimu Putina,“ řekl.

Běloruský generál podal demisi, nechce podporovat ruskou invazi na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Další běloruský bojovník, čtyřicetiletý Boris, své celé jméno prozradit nechtěl. „Doufáme, že válka skončí pádem Ruska. V tuhle chvíli už pro Putina neexistuje dobrý konec,“ řekl.

Jiná část Bělorusů podle časopisu zatím zůstává v západo­ukrajinském Lvově, kterého se zatím boje přímo nedotkly.

Bělorusové byli ale také mezi prvními cizinci, kteří se připojili ke známému pluku Azov, upozornila litevská veřejnoprávní stanice LRT. Pluk, který stále brání okupanty obklíčený a rozstřílený přístav Mariupol, si u řady Ukrajinců vydobyl popularitu bojovými úspěchy, v zahraničí je však známý spíše kvůli svému napojení na krajní pravici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám