Hlavní obsah

Američan založil guerillovou akademii pro civilisty ve Lvově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolvent univerzity Yale a bývalý důstojník americké armády si založil ve staré továrně ve Lvově guerillovou akademii. Se svou ukrajinskou manželkou učí civilisty, jak přežít a zabíjet okupanty.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Lvov

Článek

Muž, který si nepřeje být jmenován, působil jako novinář a analytik v letech 2015–2017 na Donbase. Předtím bojoval v Afghánistánu, informoval magazín RollingStone. S pomocí malé skupiny dobrovolníků trénuje v bývalé sovětské továrně Ukrajince na guerrillovou válku.

„Když vám vaše pozice a schopnosti umožňují být užitečný na straně dobra v této nemorální válce, zbývá vám jen jedna volba – pokusit se pomoci to ukončit,“ vysvětlil svou motivaci.

„Obránce má tu výhodu, že si může vybrat, kde se bude bojovat,“ učí Ukrajince v tovární hale. Jsou mezi nimi muži i ženy, mladí i starší.

Putin začal s čistkami v armádě a tajné službě, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

S akademií mu pomáhá jeden americký herec a bývalý voják, ale třeba také majitel restaurace, který ve válce nikdy nebyl. Důležitou roli hraje jeho manželka, která zná prostředí a umí jazyk, a mohla tak navázat spolupráci s ukrajinskými úřady. Současně se snaží dopravit do Lvova své rodiče, kteří žili v Kyjevě.

„Až se sem dostanou, můj tchán mě zabije, protože jsem přivezl jeho dceru do válečné zóny,“ dodává Američan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám