Hlavní obsah

Zasáhněte, vyzývá Ostrava vládu kvůli ropným lagunám. Bojí se kontaminace vody i znehodnocení území

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Vedení Ostravy vyzývá vládu, aby jednala ve věci sanace ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo. Městu se nelíbí řešení, které schválilo ministerstvo životního prostředí. Kontaminovaná zemina by se podle něj měla uložit do kazety pokrývající většinu území bývalé rafinerie.

Foto: Pavel Karban, Právo

Andrej Babiš, ještě jako ministr financí, obhlíží jednu z největších ekologických zátěží v ČR, ostravské laguny.

Článek

„To je pro Ostravu naprosto nepřípustné. Apelujeme na celou vládu, aby ministerstvo životního prostředí eliminovalo všechna rizika, která plynou z jejich stanoviska. Nikdo neví, co takový odpad, dehty a kyselé prostředí udělají v budoucnu. Hrozí, že bude ohrožen vodní zdroj v Nové Vsi, který Ostrava považuje za strategický pro budoucí generace,“ reagovala náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Kaly v ropných lagunách po chemičce Ostramo jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku a trápí zejména lidi žijící v okolí areálu. Ostravany obtěžují zejména zápachem, navíc jejich likvidaci stát řeší už spoustu let.

Na Šumavě chtějí vypalovat vřesoviště

Domácí

S těžbou kalů se začalo už v roce 2004, stále však není hotovo. Od roku 2017 se o jejich likvidaci stará pražská firma AVE CZ. Podle smlouvy má na likvidaci tři roky.

„Sanace kalů stále probíhá. Měla by být hotova do konce příštího roku. Následovat pak bude sanace zemin, o kterých se tady bavíme. Jde asi od 400 tisíc tun materiálu, který musí být zpracován a dekontaminován. Ostrava žádá, aby byl tento materiál například termicky či jiným způsobem vyčištěn a odstraněn. Chceme vyčištěné území,“ vysvětluje Šebestová.

Bezcenné území

Město tvrdí, že pokud by kontaminované zeminy zůstaly na stávající ploše, byť uzavřené v kazetě, území ztratí pro Ostravu hodnotu.

„S tím pozemkem už bychom nemohli nakládat dle územního plánu. Nyní je veden pro lehký průmysl. Budoucí investoři, kteří by zde chtěli stavět, by museli vynaložit enormní náklady, aby stavbu založili,“ líčí další problémy náměstkyně.

Ostrava dále vyzývá i ministra životního prostředí, aby jednal s dalšími firmami, které by se mohly podílet na likvidaci kalů, které se z ropných lagun nyní těží. „Obáváme se totiž, že současné jediné zařízení, které tyto kaly likviduje, to nestihne do konce příštího roku zpracovat,“ konstatovala Šebestová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám