Hlavní obsah

První miliardy z plánu obnovy poputují do dopravy

Česko má v příštích týdnech dostat z Bruselu vyplaceno zhruba 23 miliard korun jako zálohu na projekty z Národního plánu obnovy (NPO).

Foto: Novinky

Rekontrukce na dálnici D1

Článek

Největší část z těchto peněz do konce roku zamíří na dopravní projekty na železnici, zateplování budov, následně i třeba na podporu elektromobility nebo pořízení softwaru pro Nejvyšší stavební úřad.

Český NPO ve výši 180 mi­liard korun schválili ministři financí Evropské unie 6. září. ČR by měla na přelomu září a října získat v rámci předfinancování 13 procent z celkových 180 miliard korun, tedy zhruba 23,3 miliardy korun.

„Tyto peníze půjdou na mimorozpočtový účet, z něhož budou přidělovány rezortům podle reálně uskutečněných investic. Už letos je přitom rozpočtováno 15 miliard na projekty ministerstva dopravy, 1,2 miliardy na digitalizaci stavebního řízení a zhruba 200 milionů na digitalizaci v kapitole ministerstva zahraničních věcí,“ řekla Právu Anna Vasko z tiskového odboru ministerstva financí.

Ministři financí EU odsouhlasili mimořádných 180 miliard korun pro Česko

Zahraniční

Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka na dotaz Práva upřesnil, že v letošním roce se tyto peníze využijí například na elektrizaci tratě Brno–Zastávka u Brna nebo modernizaci nádražní budovy v Českých Budějovicích. Podle ministerstva pro místní rozvoj půjde z uvedených 1,2 miliardy nejvíce na pořízení IT systémů nově vznikajícího Nejvyššího stavebního úřadu, dále pak vybavení pracovního místa pro 6500 úředníků. Pro letošek slibují zahájit přípravy výběrových řízení.

Univerzitní kampus i elektroauta úřadům

Ministerstvo životního prostředí počítá postupně s částkou 10 miliard na program Nová zelená úsporám, kromě zateplování a kotlíkové dotace nabídne lidem i dotace pro hospodaření s dešťovou vodou. Až 600 mi­lionů korun má jít na příspěvky na koupi elektromobilů státní správou a budování nabíječek v obcích a krajích. Ministerstvo školství má již připravený projekt výstavby vědeckých center za miliardy v rámci nového kampusu Univerzity Karlovy na pražském Albertově.

Babiš: V Česku není systémový problém, evropské peníze se rozdělují transparentně

Domácí

Také náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotkové předpokládá, že zhruba 23 miliard z NPO dorazí v příštích týdnech. „Děláme vše pro to, aby první výzvy z NPO byly vyhlášeny ještě v říjnu,“ uvedla.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek avizoval, že přes tři mi­liardy mají jít na budování kulturních domů. Zda může využít část peněz z uvedené zálohy neupřesnil. Podle místopředsedy Evropské komise (EK) Valdise Dombrovskise musí ČR před první řádnou platbou plánovanou na příští rok vyřešit problematiku střetu zájmů vrcholných politiků.

Ten se podle letos zveřejněných závěrů auditu EK týká premiéra Andreje Babiše (ANO), který to ale dlouhodobě odmítá.

Jeden z činitelů Komise již v červenci po schválení českého plánu unijní exekutivou podle informací ČTK prohlásil, že pokud české úřady situaci nevyřeší do poloviny příštího roku, Komise peníze nevyplatí a může vymáhat zpět i letošní zálohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválila Národní plán obnovy

Národní plán obnovy (NPO), ve kterém chce stát investovat zhruba 200 miliard korun, v pondělí schválila vláda. Na Twitteru to oznámil ministr průmyslu...

Dotace se rozšíří i na rekreační objekty

O příspěvky na výměny kotlů, oken, zateplení, zachytávání dešťové vody i fotovoltaiku v programu Nová zelená úsporám budou moci od října nově žádat i chataři...

Výběr článků

Načítám