Hlavní obsah

S miliardami na rozjezd reformy penzí Národní plán obnovy nepočítá

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chtěla získat peníze na navrhovanou důchodovou reformu z Národního plánu obnovy (NPO).

Foto: Novinky

Jana Maláčová

Článek

Ten sice vláda tento týden s projekty za 200 miliard korun schválila a poslala k posouzení Evropské komisi, nicméně s prostředky na reformu systému penzí se v něm nepočítá.

S alternativním návrhem, kde vzít na rozjezd reformy peníze, Maláčová zatím nepřišla. Zároveň odmítá, že by kvůli tomu, že není v plánu obnovy, spadla chystaná důchodová reforma automaticky pod stůl.

„To v žádném případě. Za ČR jde zatím jen o návrh projektů Evropské komisi a celý schvalovací proces ještě není ukončen. Samotná Komise nás navíc vyzývala, abychom ty prostředky směřovali více na financování strukturálních reforem. Uvidíme tedy, jak se to ještě bude vyvíjet. Teď čekáme na jednání koaliční rady, kde vše znovu probereme a pak předložíme konkrétní řešení,“ řekla ministryně Právu.

Na zahrádku už s první dávkou vakcíny, schválila vláda

Domácí

Zdůraznila, že schvalovací proces ještě není ukončen. „Příčinu prozatímního neúspěchu MPSV spatřuji zejména v nedostatku vůle na straně hnutí ANO,“ uvedla. Příštích pět let by navržená důchodová reforma měla podle ní stát zhruba 25 miliard korun. V tomto období ji chtěla financovat právě z NPO s tím, že mezitím se politická reprezentace dohodne na daňové reformě.

„Potřebujeme změnit daňový mix. Musíme přestat brutálně zdaňovat práci, musíme jít cestou majetkových daní pro bohaté, zdanění kapitálu. Stát musí danit tam, kde peníze jsou, a od těch, kteří doposud daně neplatili. Je to progrese jak u fyzických osob, tak firem. Potřebujeme ministra financí s odvahou řešit daňové výjimky. Chceme zavedení sektorových daní, jako je digitální a bankovní daň. A zejména chceme skoncovat s daňovými ráji,“ načrtla nedávno Maláčová pro Právo svoji představu.

Do voleb se to nejspíš nestihne

Na samotný rozjezd reformy penzí jí ale peníze nyní chybějí, což jí vyčítá nejen opozice, ale i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Přes plán obnovy je však Maláčová nejspíš nesežene. „S důchodovou reformou v rámci Národního plánu obnovy nepočítáme,“ prohlásil už po pondělním jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). „Výrazné změny NPO typu financování důchodové reformy se nepředpokládají,“ sdělila pak včera Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Návrh reformy penzí, který ministryně Maláčová představila, projedná Legislativní rada vlády až 1. července. Teprve poté o něm může jednat kabinet. Ministryně tvrdila, že je možné do říjnových sněmovních voleb změny důchodů schválit. Vzhledem k termínům to ale není příliš reálné.

Příští týden se budou moci registrovat k očkování lidé od 30 let

Domácí

Reformu tvoří tři důchodové novely. První počítá se zavedením minimální penze ve výši 28 procent průměrné mzdy, druhá s dřívější penzí pro pracovníky v náročných profesích a třetí s bonusem 500 korun za vychované dítě. Ostře proti je ministerstvo financí. Podle něj navrhované změny udržitelnost systému penzí ještě zhoršují a příjmy na důchody neřeší.

Resort práce by měl z Národního plánu obnovy získat v příštích letech podle návrhu 26 miliard korun. Peníze by ale měly jít hlavně na sociální služby, na přípravu na změny na trhu práce a na výstavbu jeslí.

V rámci NOP chce stát investovat zhruba 200 miliard korun. Z EU by měl přitom získat 172 miliard Kč. Plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány.

Největší část, zhruba 91 miliard korun, je určena na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci. Podle Havlíčka půjde na klimatické projekty 41 procent z celkové sumy, podíl výdajů na digitální transformaci má činit 23 procent.

Další peníze jsou určeny na vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví. Peníze z NPO se musí vyčerpat do konce roku 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám