Hlavní obsah

Vláda schválila Národní plán obnovy

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Národní plán obnovy (NPO), ve kterém chce stát investovat zhruba 200 miliard korun, v pondělí schválila vláda. Na Twitteru to oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Z EU by měl stát získat na investice 172 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Článek

Plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Největší část, zhruba 91 miliard korun, je určena na infrastrukturu a takzvanou zelenou transformaci.

Národní excelový rozvrh oprav, cupuje ekonom Babišovo dílo

Ekonomika

„Podíl klimatických projektů je 41 procent, výdaje na digitální transformaci budou 23 procent,“ uvedl ministr s tím, že další peníze jsou určeny na podporu vzdělávání, trhu práce, vývoje, inovací, podnikání a zdraví.

„Národní plán obnovy je strategickým dokumentem, kterým Česká republika požádá o finanční příspěvek z Nástroje pro oživení a odolnost ve výši přibližně 172 miliard korun ve formě grantů. Celková výše investic je plánována ve výši 199,902 miliardy korun, která zahrnuje národní spolufinancování, jehož výše se bude odvíjet od finální výše příspěvku z Nástroje pro oživení a odolnost. Plán podléhá schválení Evropskou komisí a Radou Evropské unie,“ uvádí schválený materiál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám