Hlavní obsah

Dotace se rozšíří i na rekreační objekty

O příspěvky na výměny kotlů, oken, zateplení, zachytávání dešťové vody i fotovoltaiku v programu Nová zelená úsporám budou moci od října nově žádat i chataři a chalupáři. Podmínkou ale je trvalý pobyt v objektu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dotace může pokrýt až polovinu oprávněných nákladů. Za více řešení žadateli budou přičítány bonusy.

O dotace mohou nově žádat rovněž bytové domy mimo Prahu. Další novinkou je sloučení Nové zelené úsporám s dalším programem ministerstva životního prostředí Dešťovkou, která je zaměřena na hospodaření s dešťovou vodou.

Cíl kompletní rekonstrukce

„Cílem je zahrnout dotace pro úsporné bydlení pod jeden program. V rámci jedné žádosti bude moci žadatel zkombinovat různá opatření od zateplení přes výměnu kotle, instalaci fotovoltaiky až po pořízení nádrže na dešťovou vodu,“ prohlásil ministr Richard Brabec (ANO).

Na výměnu starých kotlů další dotace

Finance

„Vyřízení dotace se tím výrazně zjednoduší a urychlí. Za kombinaci více opatření bude možné navíc získat zajímavé bonusy,“ dodal Brabec.

Pro strukturálně postižené regiony Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje navíc dotační program poskytne desetiprocentní zvýhodnění. Majitelé rodinných domů za každou kombinaci získají navrch 10 tisíc, bytové domy 20 tisíc korun. Bonusy se mohou sčítat.

Na co lze čerpat podporu
Renovace rodinných a bytových domů a rekreačních domů využívaných k trvalému bydlení (zateplení fasády, střechy, stropů, výměna oken a dveří).
Stavba a nákup rodinných a bytových domů v tzv. pasivním standardu (pasivní domy).
Solární termické a fotovoltaické systémy.
Zelené střechy a venkovní stínicí technika.
Podzemní akumulační nádrže na zachytávání dešťové vody.
Využití tepla z odpadní vody.
Systém řízeného větrání s rekuperací.
Výměna zdrojů tepla za tepelná čerpadla, kotle na biomasu, plynové kondenzační kotle či napojení na centrální zásobování teplem.
Systémy pro ohřev vody.
Dobíjecí stanice pro osobní vozidla.
Výsadba stromů na veřejnosti přístupných pozemcích bytového domu.
Zdroj: MŽP

„Cílem je motivovat žadatele, aby dělali kompletní rekonstrukce. Celkem tak mohou domácnosti na bonusech získat více než 90 tisíc korun, a majitelé bytových domů dokonce více než 120 tisíc korun,“ vysvětlil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP), který bude administraci programu zajišťovat.

Podání žádosti i všech potřebných dokumentů bude probíhat online přes webové stránky. Elektronicky bude probíhat i následná komunikace se SFŽP.

Žadatel může kombinovat zateplení, výměnu kotle s instalací fotovoltaiky a nádrže na vodu

Příjem žádostí bude spuštěn v říjnu a do té doby bude možné žádosti podávat ve stávajícím programu.

O prostředky mohou žádat majitelé a stavebníci rodinných a bytových domů, společenství vlastníků a pověření vlastníci bytových jednotek, bytová družstva, obce a města vlastnící rodinný či bytový dům, nabyvatelé bytových jednotek nebo rodinných domů, developeři a podnikatelské subjekty a osoby, kterým svědčí právo stavby.

Reklama

Výběr článků

Načítám