Hlavní obsah

Výstava malíře Františka Kupky se přesunula z Paříže do Prahy

Právo, šíd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava významného českého malíře Františka Kupky (1871–1957), která potrvá v pražské Valdštejnské jízdárně do 20. ledna 2019, vznikla díky mezinárodní spolupráci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ve Valdštejnské jízdárně byla zahájena výstava obrazů malíře Františka Kupky.

Článek

Ideu zrealizovat takovou expozici si daly za cíl dvě instituce, jež vlastní velkou část umělcovy tvorby – pražská Národní galerie a Musée national d’art moderne (Centre Pompidou) v Paříži.

Výstava se do Prahy přesunula z francouzské metropole, kde sklidila velký ohlas. Mapuje všechny Kupkovy umělecké etapy a směry od devadesátých let 19. století až po padesátá léta 20. století.

Všímá si jeho raných maleb zasažených secesním uměním, ukazuje jeho figurativní tvorbu, symbolistickou i expresionistickou portrétní kapitolu. Dále se zaměřuje na geometrickou abstrakci a takzvaný mašinismus inspirovaný dynamikou moderních strojů. Rozsáhlá kolekce poukazuje i na jeho ilustrace či karikatury.

Výstava je doplněna doprovodným programem přednášek či komentovaných prohlídek pro dospělé i děti. Je přístupná každý den od 10 do 18 hod. a ve středu až do 20 hod.

Reklama

Výběr článků

Načítám