Hlavní obsah

Vyšší ceny elektřiny mu zlepšily výnosy ze soláru

René Schaffer ze Svatého Pole u Příbrami se rozhodl řešit po svém rostoucí ceny elektřiny už před lety. Na střeše rodinného domu si sám postavil fotovoltaickou elektrárnu, dokonce ani nevyužil nabídku na státní dotace. Nyní se rozhodl soláry ještě přikoupit s tím, že investice se mu do pár let vrátí.

Foto: Foto Martina Mikulecká

René Schaffer u svých solárů

Článek

Panely mu teď pokrývají asi čtvrtinu spotřeby domu. „V současnosti mám instalováno 2,2 kW a letos i loni jsem vyrobil ročně 1200 kWh. Systém budu ještě optimalizovat a výroba stoupne na asi 1500 kWh,“ řekl Právu Schaffer.

K akumulaci používá baterie o kapacitě 3 kWh, celkem do systému dosud investoval zhruba 80 tisíc korun. Podle posledního vyúčtování energií spotřeboval za rok asi 4,4 MWh elektřiny, takže ta ze slunce mu pokryla více než čtvrtinu spotřeby.

Vytápění: využijte obnovitelné zdroje energie

Jak na to

Elektřina z panelů mu pokryje svícení, veškerou elektroniku, rychlovarnou konvici, pračku a domácí vodárnu. Nevyužívá ji u sporáku, protože nemá dostatečně silný měnič.

„Celková denní výroba v létě je asi 10 kWh. Z toho polovina jde do spotřebičů, nespotřebovaný zbytek jsem ukládal do bojleru,“ dodal.

Schaffer odhaduje, že dosud takto každoročně ušetřil bezmála 5000 Kč. Investice do elektrárny, kterou si vybudoval, by se mu takto vrátila do 16 let, přičemž životnost zařízení je asi 25 let.

Nyní však díky vysokým cenám předpokládá zkrácení této lhůty na pět až šest roků.

Lidé chtějí více topit dřevními palivy, na trhu je ale nedostatek kotlů a kamen

Ekonomika

To proto, že byl donedávna klientem Europe Easy Energy ze skupiny Bohemia Energy, která v polovině letošního října ukončila činnost, a dostal se stejně jako statisíce dalších domácností do režimu dodavatele poslední instance a cena elektřiny mu najednou stoupla asi na dvojnásobek.

V nízkém tarifu platil kolem 2,20 Kč a ve vysokém asi 4,20 za kWh. Teď ho ale kWh v nízkém tarifu vyjde na asi 5,30 Kč a ve vysokém na 7,20 Kč.

Rozhodl se tedy dokoupit další panely, aby nebyl tolik závislý na drahé energii ze sítě.

„Kupuji čtyři další panely s celkovou kapacitou 1,8 kW, tím navýším výkon asi na dvojnásobek. Panely stály 23 tisíc korun, k tomu pořizuji regulátor za 11 tisíc korun, celkem to tedy vyjde na 34 tisíc,“ vyčíslil Schaffer.

Nekalé praktiky prodejců energií pokračují

Ekonomika

Za práci další peníze nevydá, vše si instaluje sám. Po jejich uvedení do provozu pokryje roční spotřebu více než z poloviny, za rok by měl z panelů vyrobit kolem 3 MWh.

Úložné baterie ale dokupovat nehodlá. „Budu akumulovat do bojleru. Baterie jsou drahé, 1kWh vyjde přibližně na 4500 Kč.“

S nákupem panelů neotálel také kvůli tomu, že zdražují. „Ceny panelů začínají růst. Asi před měsícem stál 330W panel asi 4300 Kč, dnes je už o 1000 Kč dražší,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám