Hlavní obsah

V cestovním ruchu je ohroženo 180 tisíc pracovních míst, tvrdí šéf CzechTourism

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V cestovním ruchu klesnou v letošním roce příjmy o 142 miliard korun. Kvůli tomu by mohlo přijít o práci až 180 tisíc lidí. V České televizi to v pátek řekl ředitel CzehchTourism Jan Herget. Krize se nejvíce dotkne Prahy a Karlových Varů, kam jezdí primárně cizinci. Zasáhne také cestovní kanceláře. Na jejich podporu se navíc podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže zapomnělo.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ztráta z původních 300 miliard korun, které jsme utržili v loňském roce, bude nějakých 142 miliard. Téměř tak ztratíme polovinu z obratu. Celkem je kvůli tomu ohroženo 180 tisíc pracovních míst,“ uvedl Herget.

Podle něho by mohl přes 92 miliard korun zajistit domácí cestovní ruch. Z analýzy CzechTourism totiž vyplývá, že Češi po republice cestovat chtějí. Na dovolenou nebo na výlet v tuzemsku se chystá 97 procent z nich.

Dovolenou v tuzemsku plánuje skoro 80 procent Čechů

Cestování

„Budeme se snažit nalákat ale také turisty z okolních zemí, jako je Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko nebo Holandsko,“ dodal Herget. Nepočítá ale s tím, že se podaří přilákat cizince z Ameriky a Asie.

Za noc v hotelu vstup zdarma

Největší propad podle něho zaznamenají města, kam jezdí výhradně cizinci. „Ti jezdí do Prahy a Karlových Varů. Tato města mají navíc nejvíce hotelů a bude tam největší problém,“ tvrdí Herget.

Na takovou situaci se snaží reagovat v Praze radní pro kulturu Hanka Treštíková (Praha Sobě).

Pražské letiště koronavirová krize zasáhla nejvíce v Evropě

Ekonomika

Vytvořila projekt, díky kterému získají lidé za každou noc strávenou v pražském hotelu volný vstup například do muzeí, na památky nebo do zoo. Vybrat si mohou i z celé řady komentovaných prohlídek. Projekt cílí primárně na Čechy.

Papež: Na cestovky se zapomnělo

Krizi zažívají ale také cestovky. Papež v ČT uvedl, že ministerstva zapomněla na jejich podporu. „Na nás se pořád myslí, ale nikam to nevede,“ uvedl Papež.

Češi cestovat chtějí, nebojí se. Čekají, kdy a kam budou moci jet

Cestování

Zmínil, že například ministerstvo pro místní rozvoj podporuje hotely bez toho, aniž by to konzultovalo s asociací.

Slíbili jsme 1150 miliard na záchranu ekonomiky, chlubí se Schillerová. Vyplaceno bylo jen 81

Ekonomika

„Je tu například návrh, že hotely budou mít 10 procent DPH a cestovky 21 procent. Pokud budeme mít 11 procent rozdíl v DPH, tak nemá nikdo důvod si u nás něco kupovat. Budeme totiž o 11 procent dražší hned na začátku,“ vysvětlil Papež.

Reklama

Výběr článků

Načítám