Hlavní obsah

Prodej letenek do Paříže po útocích klesl o 70 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristické útoky v Paříži negativně ovlivnily celkové prodeje letenek v Česku. Češi si jich za poslední týden koupili o pětinu méně. Prodej letenek do Paříže klesl meziročně až o 70 procent, do Bruselu pak o polovinu. Vyplývá to z údajů prodejců letenek.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Eiffelova věž oděná do francouzské trikolóry

Článek

Češi navíc odložili na pozdější dobu i nákup dovolené na příští léto. Výrazně se propadla poptávka po letních zájezdech do Egypta, roste naopak zájem o Bulharsko či Španělsko.

„Letos jsme od soboty do dnešního dne prodali do Paříže o 64 procent letenek méně než ve stejném období loňského roku," uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Podle společnosti Student Agency se prodej letenek celkově propadl v tomto týdnu o 20 procent. „Zájem o letenky do Paříže v týdnu bezprostředně po útocích výrazně opadl, podle meziročního srovnání dokonce o 70 procent. O polovinu méně letenek než ve stejném období před rokem si Češi koupili také do Bruselu,“ uvedla ředitelka prodeje letenek Student Agency Věra Janičinová.

„Letečtí dopravci zatím na nižší zájem zákazníků nezareagovali např. snížením cen letenek. O tom, jak se budou prodeje letenek vyvíjet v dalších týdnech, rozhodne především bezpečnostní situace v zahraničí,“ dodala.

Místo Egypta volí lidé evropské destinace

Složitá bezpečnostní situace ve světě také významně ovlivňuje předprodeje zájezdů na příští léto. Podle cestovní kanceláře Fischer jsou v celkovém objemu předprodeje zatím na stejné úrovni jako loni, významně se ale mění preference klientů. „Největší pokles registrujeme u Egypta. Klienti naopak mají výrazně větší zájem o klasické evropské destinace, především o Bulharsko, Španělsko a řecké ostrovy,“ řekl mluvčí CK Fisher Jan Osúch.

„Očekáváme, že pokud se bezpečnostní situace znovu neočekávaně nezhorší, vrátí se prodeje letních zájezdů během dvou až tří týdnů na obvyklá čísla,“ uvedla Eva Sedlmajerová z portálu Dovolena.cz. Teroristické útoky ve Francii podle ní způsobily také pokles zájmu o předvánoční poznávací pobyty po Evropě o deset procent – největší propad je právě u zájezdů do Paříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám