Hlavní obsah

Před soudem stanul plukovník Národní protidrogové centrály, měl krýt výrobu drog

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Důstojník Národní protidrogové centrály (NPC) Miroslav Vogel (52) měl krýt výrobu a prodej pervitinu na severu Čech. Podle obžaloby svého informátora, muže odsouzeného na 15 let za prodej této drogy, varoval, že je sledován policií nebo že má napíchnutý telefon. Vogelovi hrozí až deset let vězení. Policista vinu odmítá.

Soud projednává kauzu policisty, který měl krýt výrobu drogVideo: Novinky

 
Článek

Vogel, který má v NPC hodnost plukovníka, stanul v pondělí před Městským soudem v Praze kvůli obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání, nadržování a z ohrožení utajované informace mezi lety 2009 a 2012

Státní zástupce Michal Moravský obžaloval Vogela mimo jiné z toho, že svého informátora vydíral. Ryžákovi, který v tomto případu vystupuje jako poškozený a zároveň svědek, prý vyhrožoval a Ryžák se bál o své zdraví.

„Uvědom si, kdo jsem já, a kdo jsi ty. Jestli na mě pojedeš nějakou levou, třeba s inspekcí (Generální inspekce bezpečnostních sborů - pozn.red.), tak si to vodsereš,” vyhrožoval podle Ryžáka Vogel. „Upozornil jsem ho, že jestli na mě hraje levou, tak ho seberu i s ostatníma,” řekl mu podle své verze Vogel. Podle Ryžáka si Vogel myslel, že mu v něčem lže.

Jindy zase Vogel vyzradil Ryžákovi, že je na něj nasazeno sledování a zajímají se o něj protidrogoví policisté. Jindy mu zase řekl, která osoba z Ryžákova okolí je tzv. rozpracována (sledována) a jeho číslo je zaznamenáno v odposleších a ať si číslo změní. Ryžáka letos v červenci odsoudil liberecký krajský soud nepravomocně k 15 letům vězení za výrobu a prodej narkotik.

Informátor se prý chtěl pomstít

Ke spolupráci s Ryžákem došlo prý proto, že se drogový dealer chtěl pomstít. „Ryžák spadl do drog a chtěl si to vyřídit s lidmi, kteří ho do toho dostali,” vysvětloval si Vogel Ryžákovo donášení. To nepřímo potvrdil i Ryžák, který vypověděl, že šel na libereckou policii s tím, že ví, kdo tam pervitin vyrábí a prodává.

Vogel tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil a ze strany Ryžáka jde prý o zcela účelovou výpověď. „Jsem přesvědčený, že k žádnému vydírání nedošlo a ani k jinému nelegálnímu jednání z mé strany nedošlo,” prohlásil Vogel před soudem.

„Nespáchal jsem to, co mi je kladeno za vinu v obžalobě. Neměl jsem důvod ani motiv,“ dodal.

Dobré vztahy s libereckou policií

U soudu v pondělí vypovídal také Ryžákův dvorní vařič pervitinu Michal Kerner, který v červencovém rozsudku dostal 13 let vězení. Kerner potvrdil Ryžákovu spolupráci s Vogelem. „U jedné schůzky jsem byl. Ne přímo, ale čekal jsem v autě. Viděl jsem, jak se Ryžák setkal s plukovníkem Vogelem,” řekl u soudu Kerner.

Podle něj měl Ryžák dobré styky i na liberecké policii, díky kterým věděl o chystaných protidrogových zátazích. „Třeba mi říkal, abych se sbalil a odjel, jinak bych byl zatčenej,” vzpomínal Kerner.

O dobrých vztazích Ryžáka a liberecké policie svědčí i další Kernerova výpověď. „Policisté přijeli do garáže, kde jsem měl na stole vybavení na výrobu drog, ale řekli mi: 'Kdybys nedělal pro toho, pro koho děláš, tak tě dám na vazbu. Drogy, které tam ležely, mi dokonce pomohli vysypat za garáží do listí,” uvedl Kerner.

Soud bude pokračovat i v úterý, termíny hlavního líčení jsou naplánovány až do října, především kvůli předvolávání svědků.

Měl vyrábět drogy na pokyn

Vogel u libereckého soudu popřel, že věděl o Ryžákových drogových obchodech a jako policista nepodnikl řádné kroky. "Jsem přesvědčen o tom, že z mé strany k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo," řekl Vogel, který u protidrogové centrály pracuje přes 20 let. Zdůraznil, že si vůči informátorovi počínal v souladu se zákony i se závazným pokynem policejního prezidenta.

Ryžák se na druhou stranu hájil tím, že pervitin vyráběl na Vogelův pokyn, aby snadněji pronikl do drogového podsvětí. Jako spolupracovník a utajený agent Národní protidrogové centrály chtěl prý pomáhat při rozkrývání obchodů s narkotiky.

Liberecký soud Ryžákově verzi o výrobě pervitinu na popud policie neuvěřil, drogy měl vyrábět z vlastní vůle. Podle nepravomocného rozsudku vyrobila Ryžákova skupina z tablet dovezených z Polska 15 kilogramů pervitinu. Jeho prodejem si mohla vydělat až 15 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám