Hlavní obsah

Jihočeský kraj u soudu neuspěl, nové rozdělení zón ochrany na Šumavě platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava

Krajský soud v Českých Budějovicích odmítl žalobu Jihočeského kraje na ministerstvo životního prostředí a Správu Národního parku (NP) Šumava. Kraj tvrdil, že ho instituce prakticky vyloučily z jednání o novém rozčlenění zón ochrany přírody v šumavském národním parku. Proti rozhodnutí lze podat kasační stížnost.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Jihočeský kraj spor o nové rozvržení zón ochrany na Šumavě zatím prohrál.

Článek

O rozsudku ČTK dnes informovala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Návrh rozděluje národní park do čtyř sekcí s různým režimem ochrany.

Přírodní zóna, která vznikne na 27 procentech plochy, se ponechá pouze přírodním procesům. Členění dále počítá se zónou přírodě blízkou, která počítá s minimálním zásahem lidí a zabere 24,6 procenta.

Na Šumavě chtějí vypalovat vřesoviště

Domácí

Poté je zóna soustředěné péče s více než 46 procenty, nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu. Bude se rozkládat na 1,2 procenta území parku a nacházejí se v ní hlavně zastavěné a zastavitelné lokality.

Kraj: není to podle dohody

Podle Jihočeského kraje jde o zásadní krok, kterému neodpovídala diskuse k problematice. Hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) dříve uvedla, že postup v projednávání nových zón byl naprosto nepřijatelný.

Kůrovec úřaduje: Na Šumavě se kácí jako o život, peníze z toho nejsou

Ekonomika

NP Šumava i ministerstvo tvrdily, že při projednávání postupovaly podle zákona. „Soud žalobu Jihočeského kraje odmítl jako naprosto zbytečnou, což paní hejtmanka Jihočeského kraje i její právníci od počátku museli vědět. Nemyslím si, že by měl kraj jen kvůli mediální pozornosti takto zaměstnávat úředníky, právníky i soudy placené z peněz daňových poplatníků," uvedl k rozsudku ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Jihočeský kraj v meziresortním řízení o nových zónách navrhl sedm připomínek. Týkají se například chyb v procesu zonace, péče o lesy nebo absence zásad péče o park.

Nové rozčlenění do zón by mělo platit 15 let. Nahradí současné členění, která má tři zóny. Rozloha bezzásahového území se prakticky nezmění.

Reklama

Výběr článků

Načítám