Hlavní obsah

Kůrovec úřaduje: Na Šumavě se kácí jako o život, peníze z toho nejsou

Právo, Pavel Orholz

Výrazný nárůst těžeb v letošním roce zaznamenává kvůli kůrovci Správa Národního parku Šumava. Do současné doby vytěžila už 187 tisíc kubíků, což je čtyřikrát více než za celý loňský rok.

Foto: Štěpán Rosenkranz

Kůrovcové těžby se zvyšují i po velkých bouřkách nebo orkánech.

Článek

„Odhadovali jsme, že těžba v letošním roce bude okolo 150 tisíc metrů krychlových. Skutečnost se kvůli výraznému zvýšení kůrovcového napadení v druhé polovině léta podstatně liší. Celkové těžby jsou zatím 240 000 metrů krychlových, z toho kůrovce je 187 tisíc kubíků, tedy téměř 80 procent,“ uvedl náměstek ředitele Správy NP Šumava Jan Kozel.

Suchá léta

Za zvýšeným výskytem kůrovce jsou dvě velmi suchá léta, která postihla Šumavu v letech 2018 a 2019. „Zatímco v roce 2018 přišel horký a suchý nástup jara, který trval až do května, a po krátkém ochlazení nastoupilo sucho v červenci, které trvalo do října, v roce 2019 vypadalo jaro velmi nadějně chladným a deštivým květnem. Od července bylo ale podobné sucho jako v roce 2018,“ vysvětlil ředitel správy parku Pavel Hubený.

Náměstek Kozel si postěžoval i na nízkou výkupní cenu dřeva. V první polovině roku se dařilo prodávat průměrně za 1036 korun za kubík, přičemž ve druhém pololetí se prodejní cena pohybuje už pouze okolo 780 korun.

Kácení bude pokračovat

„Výnos je tedy minimální. V průměru od počátku roku činí jen několik desítek korun na jednom kubíku. Aktuálně je prodejní cena na úrovni výrobních nákladů. Bohužel se nedá předpokládat zlepšení ani v příštím roce. Počítáme se zpeněžením okolo 780 korun, ale je možné, že vše bude jinak, tak jako letos,“ doplnil ekonomický náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Roučka.

Nástup kůrovce a kácení bude pokračovat i v příštím roce. Lesníci předpokládají, že vytěží kolem 300 tisíc kubíků dřeva. Přesný počet však nelze předpovídat a situaci může zkomplikovat především počasí.

„Je to ale jako věštění z křišťálové koule. Vše je závislé na vývoji počasí, ale i dalších přírodních faktorech. Pokud se naše předpoklady naplní, dosáhnou kůrovcové těžby na úroveň let 2010 a 2011, kdy gradovalo napadení kůrovci po orkánu Kyrill,“ dodal Kozel.

Reklama

Výběr článků

Načítám