Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace zaplatili škodu 400 tisíc za akci na komíně ve Chvaleticích

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvaletice
Aktualizováno

Skupina aktivistů Greenpeace, kteří v říjnu 2016 protestovali na chladicí věži elektrárny Chvaletice, společně uhradila 407 780 korun společnosti Severní energetická, vlastníkovi elektrárny. Tato částka byla na faktuře firmy, která zamazávala asi stovku děr, jež byly do betonu vyvrtány pro zavěšení transparentu na chladící věži.

Foto: ČTK/Vostárek Josef, ČTK

Transparent na komínu elektrárny v říjnu 2016

Článek

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace, odmítl Právu potvrdit, že se hnutí podílelo na náhradě škody ze svých prostředků.

Aktivisté Greenpeace na věži protestovali po tři dny proti rozhodnutí státních úředníků automaticky prodloužit provoz 800 MW uhelné elektrárny. Na věži rozvinuli transparent Již brzy mimo provoz?

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Aktivisté obsadili chladicí věž elektrárny

Kromě nákladů vyfakturovaných na opravu škody ale Severní energetická na aktivistech vymáhá i další částky, například za platy zaměstnanců zajišťujících ostrahu areálu a za fakturu za létání s dronem. Celkový součet položek dosahuje jednoho miliónu korun.

Škodu slíbili uhradit už během akce

Obvinění a jejich právníci nárok na další platby zpochybňují.

„Nároky společnosti provozující elektrárnu jsou každopádně přehnané. Nemohu se zbavit dojmu, že společnost postupuje tak, aby maximalizovala možný dopad trestního řízení na obviněné aktivisty. Doposud do zahájení trestního řízení škodu nevyčíslila a nedala šanci ji uhradit, ačkoliv tak učinit mohla. Podle našeho názoru byla skutečná škoda nyní, kdy to bylo nejdříve možné, uhrazena a věc už nepatří před trestní soud,” řekl Pavel Uhl, jeden z advokátů zastupujících obviněné aktivisty Greenpeace.

„Nikdy nebylo naším záměrem způsobit škodu. Naopak jsme se snažili ji minimalizovat při zachování maximální možné bezpečnosti při pohybu ve výškách. Než jsme věž opustili, všechny úchyty jsme vyndali a snesli veškerý materiál, abychom co nejvíce usnadnili vrácení věže do původního stavu. Už v průběhu akce jsme slíbili případné prokázané škody uhradit, což jsme tímto udělali.” ujistil Robert Hrdina ze spolku Zastavme elektrárnu Chvaletice.

Kvůli předloňské akci ve Chvaleticích policie obvinila pět českých aktivistů, tři muže a dvě ženy, z poškození cizí věci a z ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Stíhání šesti zahraničních aktivistů předala do zemí jejich pobytu. „Vyšetřování zatím není uzavřeno, o tom, jak dlouho bude pokračovat, nechceme spekulovat,“ řekla ČTK mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Reklama

Výběr článků

Načítám