Hlavní obsah

Ústavní soud smetl ze stolu žalobu na modré zóny

Ústavní soud (ÚS) se odmítl zabývat ústavní stížností podanou advokátem Ondřejem Pecákem proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) a Městského soudu v Praze (MSP), které zamítly žalobu na zrušení parkovacích zón v Praze. Návrh ÚS označil za „zjevně neopodstatněný”, uvedl ve středu pražský magistrát.

Foto: Petr Horník, Právo

Parkování v pražských modrých zónách

Článek

Advokát Pecák podal loni hromadnou žalobu na hlavní město a domáhal se zrušení parkovacích zón, které podle něj nemají oporu v zákoně o pozemních komunikacích. Zóny se loni rozšířily na Prahu 5, 6 a 8, do té doby platily především v centru.

Advokát podal proti usnesení MSP o zastavení řízení kasační stížnost, kterou NSS odmítl. Pecák následně podal ústavní stížnost.

„ÚS v usnesení deklaroval, že návrh stěžovatele je zjevně neopodstatněný, neboť je zřejmé, že k porušení jeho ústavně zaručených práv nedošlo a v postupu NSS ani MSP nenalezl chyby,” píše magistrát.

Zlobí se i Středočeši

Pecák podal žalobu loni v říjnu s tím, že zákon o pozemních komunikacích umožňuje obcím zřídit si parkovací zóny, avšak podle něj musí existovat reálná potřeba. Podle Pecáka potřeba vznikla na několik místech, nikoliv na většině území. K hromadné žalobě se připojilo 39 lidí.

Proti novým parkovacím zónám vystupoval loni také Středočeský kraj, podle kterého v metropoli znesnadňují Středočechům dojíždění za prací.

Zóny začaly v Praze fungovat v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 7 a většinu Prahy 3. Samy si je provozují radnice v Praze 13, 16 a 22. V srpnu se rozšířily zóny placeného stání v Praze 5 a 6 a v říjnu o Prahu 8.

Reklama

Související články

Parkování vyjde v Praze dráž než ve Vídni

Placených parkovacích zón v Praze přibývá a zavádět je chtějí další městské části. Hodina parkování v nových modrých zónách na Praze 5 a 6 vychází vzhledem ke...

Výběr článků

Načítám