Hlavní obsah

Demonstranti před novým sídlem ECB házeli dlažební kostky a zapalovali auta

Aktualizováno

Násilnosti mezi demonstranty a policií provázely středeční slavnostní otevření nového sídla Evropské centrální banky (ECB) ve Frankfurtu nad Mohanem. Demonstranti, kteří protestovali proti úsporným opatřením a kapitalismu, se s policisty střetli nedaleko nového ústředí ECB.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti před novým sídlem ECB házeli dlažební kostky a zapalovali autaVideo: Reuters

 
Článek

Při násilnostech bylo zraněno zhruba 230 lidí, z toho téměř sto policistů.

Demonstraci do Frankfurtu svolalo hnutí Blockupy, jež se zaměřuje na kritiku kapitalismu. Organizátoři demonstrace odhadli účast nejméně deset tisíc. Z Berlína byl kvůli tomu vypraven mimořádný vlak s 800 radikály. Kromě něj do Frankfurtu zamířilo i 60 autobusů z takřka čtyř desítek evropských měst, napsala agentura AFP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Česku k účasti na protestech vyzývala například Iniciativa Ne rasismu www.nerasismu.cz. Podle informací ČTK se Češi do Frankfurtu také vypravili, není ale jasné, v jakém počtu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

ECB zastav diktát, stojí na transparentu jednoho z demonstrantů

Policie použila vodní děla, aby v davu černě oděných demonstrantů uvolnila cestu ke vstupu do nové budovy banky. Od zbytku ulice ji oddělovaly policejní zátarasy.

ECB, jejímž hlavním úkolem je udržovat kupní sílu eura a tedy cenovou stabilitu v 19 státech eurozóny, tvoří společně s Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem takzvanou trojku mezinárodních věřitelů, kteří dohlížejí na dodržování podmínek záchranných programů pro Řecko a několik dalších států eurozóny, jež se v minulých letech ocitly ve finančních potížích.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi slavnostním přestřižením pásky otevírá novou budovu banky ve Frankfurtu.

"Náš protest je proti ECB coby členovi trojky, která, přestože není demokraticky zvolena, hatí práci řecké vlády. Chceme konec úsporných opatření," řekl podle Reuters jeden z organizátorů demonstrace Ulrich Wilken. "Chceme hlasitý, ale pokojný protest," uvedl také.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Otevření nového sídla ECB ve Frankfurtu nad Mohanem provázejí nepokojeVideo: Reuters

"Jako instituce Evropské unie, která hrála ústřední roli během krize, se ECB stala ústředním bodem pro ty, kteří byli touto situací frustrováni" prohlásil během středeční slavnostní inaugurace prezident ECB Mario Draghi. "Tato výčitka možná není fér - naše kroky byly zaměřeny právě na utlumení šoků, které utrpěla ekonomika," řekl mimo jiné.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Demonstranti házeli na policii dlažební kostky

Nová budova ECB, která se nachází na východě města na břehu Mohanu v bývalé přístavní čtvrti Ostend, sestává ze dvou skleněných věží spojujících se na vrcholu. Stavba přišla na 1,3 miliardy eur (35,4 miliardy korun).

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Hořící auta při protstech aktivistů Blockupy ve Frankfurtu

Nepokoje ve Frankfurtu nastaly již v noci a časně ráno. Bylo zapáleno několik aut, ulice blokovaly hromady hořících pneumatik. Ráno demonstranti házeli kameny na policisty před budovou staré opery a metali dlažební kostky na frankfurtskou radnici. Policie podle agentury AP sdělila, že byly zapáleny nejméně dva policejní vozy.

ECB již dříve oznámila, že ve středu hodlá fungovat v plném rozsahu. Někteří zaměstnanci ale mohou pracovat z domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám