Hlavní obsah

Většina týmů F1 změnila piloty

Novinky, Pavel Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyjma tří stájí formule 1 - Ferrari, Williamsu a McLarenu - došlo ve všech týmech v průběhu příprav na letošní sezónu k větším či menším změnám. Do nového ročníku bojů o titul světového šampióna nastoupí vedle ostřílených borců i čtyři nováčci.

Foto: Petr Žabka

Josef Vozdecký přebírá cenu Vinařství roku 2010

Článek

Stáje, které obsadily v loňském ročníku Poháru konstruktérů 'medailové' pozice, tedy Ferrari, Williams a McLaren, k personálním změnám nepřistoupily a věnovaly se především práci na monopostech pro nadcházející sezónu. Zatímco se stabilní dvojice, M. Schumacher - R. Barrichello, R. Schumacher - J.-P. Montoya a D. Coulthard - K. Räikkönen, mohly v klidu připravovat, v ostatních týmech nezůstal takříkajíc kámen na kameni.

Sauber bude chtít pokořit Renault

Ze stáje Renault, která brala v Poháru konstruktérů čtvrté místo, odešel v loňské sezóně sedmý muž pořadí MS, britský pilot Jenson Button. V kokpitu jej nahradil Španěl Fernando Alonso, který loni plnil v týmu roli testovacího jezdce. Spolu s Italem Jarnem Trullim bude Alonso čelit očekávanému ataku stáje Sauber, která by se chtěla s podporou Ferrari, jejíž motory a převodovky využívá, konečně prosadit v soutěži týmů.

Za Sauber budou letos nastupovat dva němečtí piloti, Nick Heidfeld, který barvy stáje oblékal i loni, a Hans-Harald Frentzen, jenž přišel ze zkrachovalé stáje Arrows. Loňská dvojka Felipe Massa neuspěl v boji o místo ve stáji Jordan a bude testovat jak pro Sauber, tak pro Ferrari.

Eddie Jordan dal při výběru letošního týmu nakonec přednost britskému pilotovi Ralphu Firmanovi, vítězi loňského ročníku japonské série Formule Nippon. Nováček šampionátu bude doplňovat zkušeného Itala Giancarla Fisichellu.

Jaguar v úplně novém složení

K totální obměně došlo ve stáji Jaguar, kterou opustili Eddie Irvine s Pedrem de la Rosou. Novou jedničkou týmu bude Australan Mark Webber, který v loňském ročníku dokázal bodovat ve stáji Minardi, když dojel při svém debutu v F1 na domácím okruhu v Melbourne na 5. místě. Sekundovat mu bude při své premiéře ve formuli 1 Brazilec Antonio Pizzonia. Ten dosud bez velkých úspěchů závodil v seriálu F3000.

V týmu BAR se sešli zkušený Kanaďan Jacques Villeneuve, který vstupuje do své osmé sezóny, a Brit Jenson Button, jenž přišel z Renaultu. Stáj Minardi se rozloučila s Alexem Yoongem a Markem Webberem, v letošní sezóně zkusí štěstí s dvojicí Justine Wilson - Jos Verstappen. Brit Wilson, vítěz formule 3000 z roku 2001, se měl za volantem F-1 objevit už loni, ale vzhledem ke své výšce se nemohl do speciálně neupraveného vozu dostat! Holanďan Vestappen se do seriálu vrací po jednoleté pauze.

Poslední stáj loňského Poháru konstruktérů, Toyota, angažovala do nadcházejících bojů Francouze Oliviera Panise, který přišel z týmu BAR, a nováčka Brazilce Cristiana da Mattu. Ten se honosí titulem vítěze minulého ročníku zámořské série CART a vedení stáje do něj proto vkládá velké naděje.

Jak si nové i už známé tváře ve formuli 1 povedou, naznačí již o tomto víkendu úvodní Velká cena Austrálie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám