Hlavní obsah

Putovní výstava Biblí zavítala také do Lipníka nad Bečvou

Novinky, Monika Malíšková

V uplynulém týdnu byli návštěvníci Městské knihovny v Lipníku nad Bečvou svědky unikátní výstavy s názvem Bible včera, dnes a zítra. K vidění bylo více než 150 exponátů ve zhruba 80 jazycích. Lidé se mohli seznámit nejen s Biblí, ale také s poselstvím, které Kniha knih přináší.

Foto: Monika Malíšková
Článek

Výstava byla sestavena z Biblí pocházejících z českých zemí i ze zahraničí. Návštěvníci si mohli prohlédnout nejstarší Bible z roku 1549 a 1556, kancionály, modlitební knížky nebo obrázkové Bible. Mezi ty zajímavější kousky patřil například ruční přepis Evangelia podle Marka napsaný na cigaretový papír.

Světovým unikátem byla Mezinárodní Bible, která je napsaná v 66 jazycích. Skutečnou raritou bychom mohli nazvat Bibli napsanou v jazyce afrického kmene Zulu, ale také v například ve vietnamštině, čínštině nebo bengálštině.

„Návštěvníci si budou mít možnost prohlédnout také originální svitek Tóry (5 knih Mojžíšových) přímo z Izraele," uvedl za pořadatele Petr Hamrozi.

Zájemci měli možnost získat bližší informace o možnostech dalšího studia Bible, vybrané kusy bylo možné si také zakoupit.

Výstava putuje již několik měsíců Českou a Slovenskou republikou. V jednotlivých místech výstavy budou po jejím skončení vystaveny kopie ručních přepisů Bible.

Po Lipníku nad Bečvou se výstava přesunuje do Městské Galerie v Přerově, kde ji bude možné navštívit od 14. do 24. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám