Hlavní obsah

Ve fotbale se zřejmě čeká na nějaký velký malér

Novinky, Karel Felt
PRAHA

To, co se děje v jarní části nejvyšší domácí fotbalové soutěže, nemá obdoby. Policie nezasáhne proti řádícím rowdies. Sudí pak utkání neřídí, ale rozhodují tak, že ovlivní výsledky několika zápasů. Jeden fotbalista vrazí rukama podavače míčů a druhý urazí novináře a poté loktem strčí do jednoho z nich...

Foto: Jiří Šafránek

Čápi na hnízdě v obci Vlkoš.

Článek

Přitom mnozí funkcionáři svorně naříkají, že sdělovací prostředky fotbalu ubližují a odrazují diváky, ale problém je jinde.

Nečinná policie

Vezmeme-li nejkřiklavější ze zmíněných momentů, fotbalu ubližují nejvíc ti, kteří by měli dbát nad jeho čistotou. V teplickém případě, kde demolovali rowdies ve sparťanském sektoru sedačky a házeli dýmovnice, těžko hledat větší díl viny u klubu. Tam měla zasáhnout policie. Jenže ta nemá pro takové případy pevnou oporu v zákoně.

Na druholigovém zápase dokonce rowdies v barvách Sparty napadli tyčemi fanoušky Mostu a policie nikde.V Ostravě zasypali fandové domácích sněhovými koulemi Michalíka. Ten to naštěstí ustál. Nevím, co by se dělo, kdyby si lehl a předstíral zranění... Policie opět nic. Je to jako začarovaný kruh a vypadá to, jako by se čekalo na vážný malér.

Dokud nebude zákonem jasně deklarováno, co je v rámci fotbalového, ale i jiného sportovního utkání přestupek a co už je trestný čin, nehne se boj s chuligány z místa. V Anglii, kde tato liknavost stála desítky lidských životů, zasáhla vláda a následně i parlament. Dnes už je pouhý vstup diváka na hrací plochu trestným činem a policie proti výtržníkům tvrdě zasahuje. Pak zasedne soud, který udělí trest "natvrdo" nebo velkou pokutu a zápas, na němž provinilce policie zadržela, byl poslední, který v životě navštívil. Rowdies jsou v Anglii dokonale identifikováni a nemají šanci uniknout spravedlnosti.

Špatní sudí z listiny pryč

Druhým jarním problémem v nejvyšší soutěži jsou výkony rozhodčích. Shodou okolností se jejich největší chyby staly před televizními kamerami. V 16. kole sudí Jára v Teplicích upřel penaltu Spartě i domácím, u nichž navíc neviděl "karetní" fauly Gabriela a Rezka. Jeho kolega Hlaváč pak daroval na Žižkově penaltu Viktorii proti Blšanům, které gólem z ní prohrály. Hned v následujícím kole vstřelil liberecký Nezmar v přímém televizním přenosu gól z ofsajdu do sítě Brna. Slovan vyhrál a asistent Pustka se ani nezastyděl. V témže kole hlavní Bejlek neviděl, či nechtěl vidět, dva penaltové zákroky na příbramského Siegla. Zato hostům z Jablonce daroval trestný kop, z něhož König vyrovnal.

V 18. kole v Ostravě sudí Vidlák, opět v přímém přenosu TV Nova, ohodnotil simulování domácího Svěrkoše penaltou proti Spartě, faul na Pospíšila na druhé straně pak neviděl. Jeho kolega Jiřík naopak daroval v Jablonci domácím penaltu v duelu se Zlínem. Gól z ní však nepadl. Už je na čase, aby komise rozhodčích zasáhla tvrději. Někteří sudí by prostě měli z profesionálního fotbalu zmizet, protože na něj nemají. Možná by stálo za zvážení, kdyby nedostali paušální odměnu za zápasy, v nichž jim byla prokázána vážná chyba.

Hráči se musejí umět kontrolovat

Vedoucí činitelé klubů by se však měli více věnovat i chování hráčů. To, co předvedli sparťané Michalík a Poborský v Ostravě, už daleko překročilo rámec slušného chování. Pokud podavač míčů záměrně zdržuje tím, že balón nedá hráči hostí, měl by to řešit asistent hlavního sudího a posléze trenér tohoto nesportovně se chovajícího žáčka. Nikoliv fotbalista. Michalík to plně pochopil a omluvil se.

Jestliže kapitán mužstva nechce bezprostředně při odchodu ze hřiště mluvit, měl by říct, že tak učiní poté, co se vysprchuje, a ne poslat novináře do pr... a nazvat je č... a strkat loktem do jednoho z nich. To, že v Ostravě, ale i jinde, není řádná mixzóna, není vina novinářů. Rozhodně však k oběma Poborského excesům nedošlo v ohraničeném prostoru hřiště. Zlínští hráči Švach a Koubský se pak snažili obelhat disciplinárku, na což je její předseda Károlyi striktně upozornil. Výmluvy některých vyloučených při obhajobě znějí skutečně uboze. Stejně nevěrohodně však vypadá zpráva delegáta Santariuse z jabloneckého zápasu se Zlínem. Ten prý slyšel na vzdálenost několika desítek metrů, co kdo na trávníku řekl. S tak skvělým sluchem je ho ve fotbale škoda.

Funkcionáři, zameťte si před svým prahem

Není rozhodující, jestli hráči dostali nebo nedostali klubové pokuty a tresty od disciplinárky. Podstatné je, že klubu ani fotbalu jako takovému nedělají rozhodně dobré jméno a jejich chování určitě není pozvánkou diváků do hlediště. To se však týká i těch hráčů, kteří předstírají fauly, jako ostravský Svěrkoš.

Co z toho všeho vyplývá? Fotbaloví funkcionáři, ať v příslušných svazových komisích či vedoucí představitelé klubů, by si měli nejprve zamést před svým prahem. Zmíněné excesy totiž škodí fotbalu nejvíc a odrazují diváky. Tam, kde se necítí bezpečni a vidí ze strany rozhodčích ovlivňování zápasů a od hráčů hulvátství, prostě nepůjdou. Symbolické vstupné návštěvnost také nezachrání. Nelze se pak divit ani sponzorům, že tuhle nepovedenou podívanou nechtějí financovat. Nahlas to řekl šéf Tescomy Zlín v závěru utkání v Jablonci, ale nazlobený na poměry v Gambrinus lize není jen on.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám