Hlavní obsah

Déšť neodlákal lyžaře od návštěvy Ještědu

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měst, kde vystoupíte z tramvaje, po pár metrech můžete nasednout na lanovku a vyjet na horský hřeben je na světě málo. V Liberci vás tramvaj doveze do areálu s jedenácti kilometry sjezdovek. Lyžaři přijížděli tramvají i v pátek 11. února, přestože celý den pršelo a nahoře byla mlha.

Foto: Milan Turek

Dívenkám z Kladna déšť ani mlha nevadily, stačilo trochu čaje z termosky a vydaly se opět na sjezdovku

Článek

V některých krajích začaly školní prázdniny a na hory se vydávaly rodiny i školní zájezdy. Počasí na Liberecku v žádných horách a ani na Ještědu lyžařům nepřálo.

Přijížděli Poláci a dokonce i skupina Afričanů si přijela zalyžovat. Lyžaři si užívali na všech sjezdovkách Sportovního areálu Ještěd, spíše však převažovali Němci, ale také Poláci, kteří si Ještěd oblíbili. Zatímco na sjezdovkách bylo sněhu dostatek, sice v nepříliš dobré kvalitě, zvláště v nižších polohách sníh už nebyl nebo jen jeho zbytky.

V lyžařské škole bylo vidět i několik dospělých, ale přišly i děti, hlavně v dopoledních hodinách, odpoledne už cvičitelé přešlapovali u provázkového vleku nebo se ohřívali v kanceláři. 

V areálu byli dobrovolníci, kteří pracovali na můstcích a připravovali závody kombinace a alpských disciplin k 10. olympiádě mládeže. Podle sdělení Romana Kumpošta, prezidenta olympiády, žádné závody nejsou ohroženy. „Navzdory oblevě, která zasáhla v minulých dnech celou střední Evropu, nemáme v areálech žádné komplikace. Vytvořili jsme si velké zásoby technického sněhu a navíc konec týdne podle meteorologů dojde opět k citelnému ochlazení,“ řekl Kumpošt.

Evropský zimní festival mládeže využije sportoviště na libereckém Ještědu, v jabloneckých Břízkách i snowboard v Rejdicích. Závody začínají v pondělí 14. února v dopoledních hodinách, kdy se na sjezdovku postaví dívky k závodu obřího slalomu. Také ve Vesci proběhnou závody na 10 km klasicky.

V úterý se objeví na skokanských můstcích závodníci v severské kombinaci i skokani. Závodit se bude i v Rejdicích.  

Ještědský areál závodníci využijí ještě ve středu a ve čtvrtek. V pátek zakončí olympiádu štafety běžců i biatlonistů, na Ještědu pak paralelní obří slalom. Večer pak ukončí olympiádu závěrečný ceremoniál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám