Hlavní obsah

Kouzlo Anaheimu v prodloužení stále trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANAHEIM

Hra v prodloužení hokejistům Anaheimu svědčí. Sedmkrát hráli v letošním play-off Kačeři v nastavení, sedmkrát zvítězili. Naposledy v pondělním čtvrtém finále Stanley Cupu, na domácím ledě porazili Ďábly z New Jersey 1:0. Série hraná na čtyři vítězné zápasy je tak na začátku, za stavu 2:2 se stěhuje zpět na východní pobřeží.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Ski areál Razula

Článek

Zatímco v normální hrací době se střelci nemohli prosadit, veterán Steve Thomas trefil vítěznou ránu hned po 39 vteřinách prodloužení. Jeho gól je třetím nejrychlejším v prodloužení v historii finále Stanleyova poháru.

Jiggy je zpět

Poté, co se v prvních dvou utkáních na ledě New Jersey zdálo, že kouzlo Jeana-Sebastiena Giguera, strážce anaheimské svatyně, poněkud vyhasíná, se brankářský objev play-off opět předvedl v nejlepším světle. Domácí prostředí mu svědčí. Týmu pomohl k vítězství ve třetím utkání a v tom čtvrtém byl opět dokonalý. Nepropustil žádný střelecký pokus Ďáblů.

"Jiggy (Giguere) byl famózní. Je to skvělý lídr," řekl Thomas, druhý hrdina zápasu, a pousmál se: "Je mnohem lepší vracet se do New Jersey za vyrovnaného stavu." Giguere pochytal všech 26 střel soupeře, připsal si páté čisté konto v play off a vylepšil svůj rekord bez inkasované branky v prodloužení na 168 minut a 27 sekund.

Mighty Ducks se v prvních dvou soubojích nedokázali střelecky prosadit a zdáli se být na kolenou. Nyní už je vše jinak, už jsou znovu Mocní. "V prodloužení jsou jako ryby ve vodě. Jsou sebevědomí, věří si a to je základ jejich úspěchu," podotkl kouč Devils Pat Burns. "My jsme přitom měli šanci zápas rozhodnout. Ve vynikající příležitosti byl Jeff Friesen, ale nepovedlo se. Pak přišla Thomasova trefa... Každopádně nic není ztraceno, oba týmy jsou dva zápasy od Stanley Cupu," burcoval.

Šmehlík znovu nehrál

Stále bodově naprázdno vychází ve finálové sérii anaheimský Petr Sýkora, naopak poprvé nebodoval Patrik Eliáš z New Jersey. Do sestavy Devils se opět nevešel obránce Richard Šmehlík.

Diváci v Anaheimu viděli od úvodu útočný hokej a oba brankáři si nemohli stěžovat na nedostatek práce. Domácí Giguere v sedmé minutě zlikvidoval Langenbrunnerovu dorážku, jeho protějšek Brodeur zase s menšími potížemi kryl tečovanou střelu Ozolinše, který ve třetím utkání oporu Devils kuriózně překonal.

Blíže k vedoucí brance byli hráči New Jersey, jenže Gionta se po vyjetí zpoza branky dostal moc blízko k anaheimskému gólmanovi a osamocený Eliáš tváří v tvář Giguereovi poslal puk nad branku. Mušku zatím nenašel ve finále Sýkora, jehož bomba skončila mimo. Velké potíže musel Brodeur řešit dokonce i při oslabení Anaheimu, při brejku domácích ale předvedl své umění.

Zvonily tyče

V úvodu druhé třetiny si Anaheim vytvořil velký tlak, větší šanci si ale vytvořili hosté a Giguere málem kapituloval. Eliáš totiž ve 25. minutě rychlou střelou trefil tyč. Za dvě minuty se štěstí přiklonilo i k Brodeurovu, když konstrukce jeho branky zastavila Čistovův pokus. V polovině normální hrací doby byl při přesilovce dvakrát v souboji s Giontou úspěšnější strážce anaheimské branky.

Poté zaváhal před vlastní brankou obránce Rafalski a veterán v dresu domácích Oates se mohl zapsat jako první mezi střelce. Již překonaného Brodeura ovšem zachránila opět tyč. Na druhé straně se dostal ke slovu Madden, jeden z nejproduktivnějších hráčů letošního play off. Úspěšná však nebyla ani jeho teč, ani rychlý protiútok v posledních vteřinách druhé části.

Brodeurovy kuriozity

Gólman New Jersey je ve finále terčem kuriózních situaci. Ve 45. minutě se nečekaně odrazil Salejem nahozený puk z rohu k němu do brankoviště, Brodeurovi vypadl z lapačky, ale na poslední chvíli ho ještě stačil před brankovou čárou zachytit hokejkou. Anaheim se stále více tlačil za vítězstvím, protože v případě prohry by jeho šance na zisk Stanleyova poháru výrazně poklesly.

V nastaveném čase se nejdříve ubránil Anaheim úvodnímu tlaku Devils a hned z protiútoku rozhodl. Brodeur ještě stihl betonem vyrazil Pahlssonův pokus, jenž Thomas zamířil zápěstím přesně nad rozhozeného brankáře.

Ve čtvrtek pokračuje série hraná na čtyři vítězná utkání na ledě v New Jersey, které v letošním play off prohrálo v East Rutherfordu jediné z jedenácti utkání.

Finále Stanley Cupu
Anaheim Mighty Ducks - New Jersey Devils 1:0
Třetiny: 0:0, 0:0, 0:0 - 1:0. Branka a nahrávky: 61. Thomas (Pahlsson, Ozolinš). Rozhodčí: Watson, Marouelli - Lazarowich, Wheler. Vyloučení: 3:1. Bez využití. Střely na branku: 26:26. Diváci: 17.174. Výsledky předcházejících zápasů: 0:3, 0:3, 3:2 v prodl. Stav série: 2:2.

Reklama

Související témata:

Související články

Kačeři prožili večer v pekle

Návštěva v pekle... Tak by mohli hokejisté Anaheimu hodnotit svůj debut ve finále Stanley Cupu. Ďáblové z New Jersey je v domácí aréně rozebrali na součástky...

Sýkora stále dluží Brodeurovi večeři

Český hokejový útočník Petr Sýkora se vrací na místo činu. V Continental Airlines Areně v New Jersey strávil sedm let, ale nyní hájí barvy Anaheimu. Mighty...

Eliáš zářil ve druhém finále Stanley Cupu

Gólman New Jersey Martin Brodeur ve finále Stanley Cupu ještě nepropustil žádný ze střeleckých pokusů anaheimských Kačerů. Ďáblové i ve druhém domácím klání...

Výběr článků

Načítám